El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha degradat avui una mica més la imatge de la presidència d’Espanya. L’actual líder de l’executiu ha hagut de declarar durant prop de dues hores sota jurament de dir la veritat, davant el tribunal que jutja la trama Gürtel de presumpte finançament irregular del PP a la seu de l’Audiència Nacional, situada en un polígon industrial de San Fernando de Henares, en un edifici construït per a acollir grans judicis mediàtics com és el cas de la Gürtel, on més de 300 periodistes han seguit la declaració de Rajoy. No obstant, només una trentena de representants de mitjans de comunicació i una vintena més de persones de públic, han pogut veure en directe al declarant, ja que ha entrat a la seu judicial dins el seu vehicle oficial per una porta lateral que dóna accés al garatge, evitant així les imatges del cotxe entrant a l’Audiència Nacional. La policia, que ha blindat tots els accessos a la seu situada al carrer del Límit, tampoc ha permès als periodistes acreditats accedir fins a la manifestació convocada en contra la corrupció del PP, que ha reunit a unes tres-centes persones als exteriors.

 

Rajoy ha entrat a la sala de vistes número u passats cinc minuts es deu del matí, quan tothom ja estava col·locat al seu lloc. S’esperava que un dels acusats, l’extresorer del PP Luís Bárcenas, seguís en directe la declaració de Rajoy, però finalment no ho ha fet. Rajoy ha entrat a la sala amb un posat seriós, capcot, amb un vestit fosc i una corbata negre. S’ha assegut a l’alçada del president del tribunal José Ramon Navarro -que en més d’una ocasió ha exercit la defensa de Rajoy-, en un lateral de la sala i no davant el jutge i la foto del rei d’Espanya com ho fan habitualment els testimonis i acusats. De fet, la posició on s’ha assegut Rajoy, ha generat la primera polèmica quan un dels advocats de l’acusació, José Mariano Benítez de Lugo, d’ADADE, ha criticat que se li donés el privilegi de seure en un lloc reservat per a fiscals. La primera pregunta que ha contestat el president del PP ha estat sobre si coneixia l’estructura del partit durant l’època que s’investiga, a la qual cosa ha contestat que “la coneixia a la perfecció”. A partir d’aquí, la frase “absolutament fals” ha estat la més repetida per Rajoy durant les preguntes de Benítez de Lugo. No obstant això, ha reconegut una reunió amb Bárcenas i Javier Arenas el març del 2010, quan l’extresorer ja estava imputat, i ha afirmat que la trobada “era raonable” ja que Bárcenas havia estat més de 30 anys treballant pel PP. Així mateix, Rajoy ha assegurat que “no tinc cap queixa de Luís Bárcenas mentre va ser tresorer”.

 

El president de l’executiu ha negat conèixer cap assumpte econòmic relacionat amb el PP i ha desmentit l’existència d’una caixa B, com havia declarat Bárcenas. Sabia que hi havia obres a la seu del partit perquè “anava a Gènova cada dia i veia els operaris”, però res més. De fet, el president del tribunal ha interpel·lat a l’advocat en més d’una ocasió, dient-li que “el testimoni ha dit que no sabia res dels temes econòmics, aquesta pregunta no porta enlloc” a la qual cosa Mariano Rajoy ha replicat “així és”. El president del PP ha explicat que durant uns anys “els diputats rebíem un complement salarial per part del partit, completament legal i declarat a hisenda, cosa que vam deixar de rebre quan vam entrar al govern “perquè no es podia”. Però ha negat haver cobrat cap sobre. De fet, a la pregunta sobre si n’hi havien entregat algun, Rajoy ha assegurat que “no em sembla un raonament molt brillant”, fet que ha generat el riure d’alguns dels assistents a la sala de vistes. El president del PP també ha reconegut que el viatge que va fer amb la família poc després de perdre les primeres eleccions “el va pagar el PP fins on jo sé” afirmant que “sé fins al final”. Rajoy s’ha defensat en algunes respostes que “la resposta ha de ser a la gallega, perquè no podria ser a la riojana”. I és que a mesura que han anat passant els minuts, malgrat que l’advocat José Mariano Benítez de Lugo ha proposat un cara a cara entre Rajoy i Bárcenas, el president espanyol s’ha anat relaxant, fins al punt de fer gesticulacions amb la cara de forma reiterada mirant a la premsa i el públic. Tot i que no estava previst, fins i tot la fiscal Anticorrupció Concepción Sabadell ha decidit finalment preguntar a Rajoy, amb un gest d’ajudar-lo després de la duresa de l’acusació.

 

Un recés per problemes logístics i una dona del públic sense la foto

El president de l’Audiència Nacional José Ramon Navarro ha hagut de suspendre la declaració de Mariano Rajoy, al voltant de les onze del matí i durant cinc minuts, per un problema en la sonorització de la sala. De fet, just abans, a Rajoy se li ha apagat el micròfon de cop. Durant el recés, una dona del públic amb una polsera amb els colors de la bandera espanyola, ha demanat al servei de premsa i insistit al de seguretat, si podia aprofitar l’ocasió per fer-se una foto amb el testimoni, Mariano Rajoy. Davant la negativa, la dona ha etzibat que “pensava que estant al públic…”. Dins la sala ningú té privilegis, excepte Rajoy.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa