El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rajoy: “Espanya és una democràcia madura”
  • CA

El president espanyol en funcions i candidat del PP, Mariano Rajoy, ha començat el seu discurs en el debat d’investidura afirmant que “Espanya necessita un govern amb urgència” i “Espanya és una democràcia madura”. El líder del PP serà investit, a priori, aquest dissabte a la tarda com a president del govern de l’Estat, gràcies al Sí de C’s i a l’abstenció del PSOE, en la segona volta.

Durant la seva intervenció, Rajoy, ha demanat acords per a un govern “estable, durador, sòlid i tranquil·litzador” que “pugui governar” així com “inspirar confiança” i ser “previsible”. Al seu discurs d’investidura, ha promès que complirà els compromisos adquirits a C’s i ha demanat suport de la resta de formacions per evitar una “legislatura estèril”. 

Rajoy ha pujat a la tribuna d’oradors acollit per un llarg aplaudiment dels diputats del seu grup parlamentari. Ho ha fet cinc dies abans que expirés el termini per a la convocatòria automàtica de les eleccions i després que el PSOE s’hagi compromès a facilitar la seva investidura mitjançant una abstenció que ha dividit el partit.

El president en funcions ha demanat el suport de la cambra “perquè Espanya necessita un govern amb urgència” i “no admet més demores”, i perquè “la inestabilitat política s’ha convertit en el major risc per a la nostra economia”.

Ha tret pit de les “reformes” i la “lluita contra la desocupació”, i ha advertit que la incertesa política i la paràlisi institucional provoquen incertesa sobre el futur de l’Estat. “Espanya segueix essent el país que més creix de les economies desenvolupades” amb un ritme “que duplica el de la zona Euro” i “som també el país que crea més ocupació”.

També s’ha atribuït la flexibilització per part de la UE de la senda del dèficit fiscal i el “compliment” del dèficit del 2016 per part de les administracions espanyoles. “En aquests mesos de govern restringit hem pogut comprovar que Espanya és una democràcia madura capaç de seguir en marxa” perquè “Espanya en cap moment ha estat en funcions” i “ha mantingut el seu rumb”. 

En tot cas ha advertit que “està en joc la pedra angular de la prosperitat, que és la confiança”. “Els ciutadans tenen dret que els representants de l’estat del benestar malbaratem els seus esforços”, ha dit, i per això “el meu propòsit és sortir al pas de qualsevol recel d’inestabilitat afirmant que hi ha un govern que pot governar”.

També ha defensat el seu dret a governar perquè “els espanyols han mostrat en dues ocasions -desembre i juny- la seva clara preferència pel PP” i “sembla raonable” que governi la formació política que “té més suports entre els ciutadans”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa