El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rajoy assegura que desconeixia l’existència d’una caixa B al PP
  • CA

 

Un núvol de periodistes –més de 300 acreditats de 83 mitjans, 21 estrangers- esperaven el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a les portes de l’Audiència Nacional, on ha arribat a les 09.46h per esdevenir el primer president en actiu que declara com a testimoni davant l’Audiència Nacional. Ho fa per donar explicacions sobre la trama Gürtel. Rajoy ha accedit a l’edifici pel garatge amb el seu cotxe oficial per evitar la imatge d’haver d’entrar a peu dins les instal·lacions judicials.

 

La vista es celebra a les instal·lacions de San Fernando de Henares, un edifici reservat als judicis importants i instal·lat a un polígon industrial. Darrera les tanques de seguretat, a uns 150 metres, uns 200 manifestants esperaven l’arribada del president però la policia no els ha deixat acostar. Portaven una bandera republicana i una pancarta on es llegia ‘Mariano sé fuerte’.

Malgrat no declarar com a president espanyol, sinó com a exsecretari general del PP, Rajoy gaudeix de privilegis especials com no haver de declarar en un graó inferior als jutges i davant dels seus excompanys de partit, sinó fer-ho des d’un lateral a la mateixa alçada dels magistrats. La policia ha establert un fort dispositiu de seguretat a l’entorn de l’edifici i, fins i tot, els periodistes han hagut de passar un doble control de seguretat.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, declarant a l’Audiència Nacional | CCMA

 

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha declarat que “desconeixia” l’existència d’una caixa B al PP i ha assegurat que mai s’ha ocupat de la comptabilitat del partit. Com a cap de campanya, al·lega que només tenia “responsabilitats polítiques” i que no coneixia “en absolut” la part econòmica, ja que “hi ha una nítida separació” entre les dues parts. Rajoy també ha negat haver rebut sobresous en negre. “Com a diputats alguns tenien complements però es declaraven a Hisenda”, ha manifestat.

El president espanyol ha negat també que rebés sobres amb diners en negre per part del partit. “No sembla un raonament molt brillant”, ha apuntat esquivant una resposta directa. En tot cas ha afirmat que ell que “mai” va tenir coneixement de l’existència de donants que dipositaven diners en efectiu al partit, i ha afirmat que és “absolutament fals” que ell rebés diners. També ha argumentat que tot i que era coneixedor de les obres de la seu del carrer Génova –que es van pagar en negre- ell “desconeixia” la manera com es gestionava econòmicament aquesta rehabilitació.

 

Rajoy també ha assegurat que no va fer “absolutament res” per ajudar l’extresorer Luis Bárcenas tot i que li va enviar missatges de suport on li demanava que fos “fort” i que estaven fent “el que podien”. “No vam fer res que perjudiqués algun procés”, ha declarat. En un dels missatges, li deia que el trucaria l’endemà i, segons Rajoy, no va fer ni aquest gest. Rajoy ha afirmat que no tenia coneixement dels comptes de Bárcenas a Suïssa i que ho va saber a través dels mitjans de comunicació. També ha afirmat que és “absolutament fals” tot allò que apareix sobre ell en aquests documents i ha assegurat que no coneixia l’existència d’un finançament il·legal al PP. Rajoy ha negat que l’extresorer l’hagués implicat per alguna enemistat. “No tenia cap tipus d’enemistat, que jo sàpiga”, ha manifestat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa