El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rajoy admet que ho vol fer “tot” contra la investidura de Puigdemont
  • CA

 

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres que “farà tot el possible” perquè es compleixi la llei a l’Estat espanyol, de manera que Carles Puigdemont no sigui investit president de la Generalitat. En aquest punt, ha confirmat que estan preparats per recórrer davant el Tribunal Constitucional quan es produeixi una decisió de la Mesa del Parlament avalant aquesta investidura de Puigdemont perquè han de “respectar sempre els procediments i les formes”. “El govern d’Espanya farà tot el possible perquè es compleixi la llei a Espanya i aquesta és la nostra obligació. I la compliré, com quan vaig posar en marxa el 155”, ha recalcat Rajoy en una entrevista en Onda Cero. 

 

Davant la possibilitat que Puigdemont torni a l’Estat, el president del govern espanyol ha assenyalat que és “bo que tothom assumeixi les seves responsabilitats”. “Ja sap quins són les regles de joc. Espanya és una democràcia i es respecta la llei. I quan no es respecta la llei, hi ha conseqüències”, ha avisat, per afegir que si el president torna “serà detingut”. Davant la possibilitat que el pla B sigui proposar el líder d’ERC, Oriol Junqueras, com a candidat, Rajoy ha dit que no té “clar” que això es produeixi i ha agregat que en tot cas és una decisió que “correspon als jutges”, que són els que haurien de “prendre la decisió sobre si pot presentar-se allà o no”. “Jo el que haig de fer és acatar les decisions dels jutges”, ha afirmat.

 

En aquest punt, el cap de l’executiu espanyol ha afirmat que en funció de la decisió que es prengui per a la investidura veuran si el que es vol és “continuar en una etapa d’inestabilitat que no ajuda a ningú” o si per contra s'”intenta construir, encara que sigui des d’una posició molt difícil”. “A mi m’agradaria que tothom complís la llei, intentés construir i veurem si recuperem la normalitat perquè no és raonable que hi hagi més de 3.000 empreses que hagin marxat de Catalunya i a aquesta gent sembla no preocupar-li gens”, ha afirmat.

Rajoy ha confirmat que ja ha rebut la carta del president del Parlament, Roger Torrent, però no ha volgut avançar què li dirà en la seva missiva de resposta. Això sí, ha subratllat que no pot pretendre que el govern espanyol prengui alguna decisió que “no pot prendre” com “tot el referit a les decisions judicials”. Al seu parer, cal respectar les decisions judicials i “per sort” Espanya és “una democràcia amb divisió de poders”. El president del govern espanyol ha posat en valor l’aplicació de l’article 155 després d’un “consens” amb PSOE i Cs, pel qual ha cessat el Govern, convocat eleccions i aconseguit “que es recuperés la legalitat a Catalunya”. Segons ha dit, aquest precepte constitucional ha servit per saber que “la democràcia espanyola té instruments per defensar-se quan és atacada”.

 

Després que Interior hagi dit que les forces policials intentaran que Puigdemont no entri a l’Estat, Rajoy ha confirmat que la instrucció que tenen els responsables policials espanyols és que així sigui. “Estic absolutament convençut que faran tot quant estigui a les seves mans per complir-la”, ha indicat. Davant el fet que l’entrevistador li hagi recordat que també va dir el govern espanyol que no hi hauria urnes i al final en va haver, Rajoy ha dit que el seu Executiu el que va dir és que no hi hauria un referèndum i “no n’hi va haver” perquè no hi va haver Junta Electoral ni hi havia “aparell informàtic” per al recompte de vots. Segons ha dit, els vots es van posar “allà a ‘bolillo'”. “Cal anar una mica a la major i no quedar-nos en el petit”, ha postil·lat, per afegir que ell no es posarà a discutir sobre operacions policials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa