Rajoy acata però no comparteix la condemna del Tribunal Europeu dels Drets Humans

Assegura que l'Estat de dret "ha funcionat" en el cas Atutxa

 

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha evitat aquest dimecres admetre que l'Estat i el PP van actuar injustament en el procés judicial que va acabar amb la inhabilitació del que era president del parlament basc, Juan Maria Atutxa, per no haver dissolt el grup de Sozialista Abertzaleak. En resposta a una pregunta del portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, Rajoy s'ha limitat a dir que "acata" com no pot ser d'altra manera la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans que ha condemnat l'Estat per no haver donat un judici just al president del parlament basc, però ha assegurat que la sentència es "limita" a dir que els acusats –Atutxa, Kontxi Bilbao i Gorka Knorr- "haurien d'haver declarat com a testimoni". Segons Rajoy, el cas demostra que "l'Estat de dret funciona" perquè "ha funcionat el sistema de revisió i control de les resolucions judicials i dels recursos".

 

Rajoy ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta d'Esteban, que li ha recordat que Atutxa, Knorr i Bilbao "van ser objecte d'una cacera política". El portaveu del PNB ha llegit declaracions de càrrecs del PP, entre els que hi havia, per exemple, el mateix Rajoy o l'actual portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, i ha recordat que el PP va atacar la Fiscalia i va utilitzar Manos Limpias per arribar al Tribunal Suprem malgrat que el Tribunal Superior del País Basc havia desestimat en dues ocasions el cas. "Atutxa ha estat una persona perseguida per ETA i després perseguida políticament, i per això espero de la seva boca un desgreuge", ha dit Esteban.

Per contra, Rajoy ha recordat que el Tribunal Europeu dels Drets Humans ha sentenciat en "moltes sentències" i, per exemple, ha avalat la il·legalització de Batasuna o la dispersió de presos. Segons el president espanyol, en el cas Atutxa el tribunal anul·la la sentència, tot i que "no va entrar en el fons de la qüestió i es limita a dir que els acusats haurien d'haver estat interrogats com a testimonis davant el propi Tribunal Suprem. En tot cas, Rajoy ha destacat que l'Estat és el quart país amb menys demandes admeses davant el Tribunal Europeu dels Drets Humans, i ha afirmat que l'Estat de dret "ha funcionat", perquè "ha funcionat el sistema de revisió i control de les resolucions judicials i dels recursos". "Aquesta és la grandesa de la democràcia, que a un el poden condemnar i després absoldre, o al revés, i l'Estat de dret ha funcionat aquí i al Tribunal Europeu dels Drets Humans".

 

Comentaris