"No és normal que al Parlament ningú parli en castellà"

Després que la mesa del Parlament canviés el reglament del grup mixt, el portaveu de Ciutadans, Jordi Cañas, critica que no ha estat prou justa i que ha afavorit Solidaritat " gràcies a la pressió i la manca de respecte per la institució". Cañas, que compara la formació amb Batasuna i critica les consultes "perquè han format part d'una operació gegantina molt ben dissenyada per localitzar el votant independentista", creu que durant aquesta legislatura "s'haurien d'endreçar els comptes públics per retornar al teixit econòmic català la vitalitat que tenia abans que el nacionalisme hi posés les seves grapes a sobre".

Respecte les relacions amb el grup mixt, estan d'acord amb la resolució de la mesa que modifica el reglament?
Sempre vam confiar en que la mesa resoldria un problema que no venia derivat del mateix grup mixt, sinó del comportament de Solidaritat. Allò que ha acabat resolent la mesa ho podíem haver pactat entre nosaltres. La voluntat de SI des d'un principi va ser aplicar un principi "democràtic" de majoria en un grup, que realment és una farsa democràtica. Sota aquest principi, volien utilitzar els diputats de ciutadans per la seva activitat política.

SI està creant problemes on vostès consideren que no hi són?

Solidaritat té una voluntat permanent de crear problemes al Parlament com a institució. Això no és una opinió subjectiva sinó una evidència que ha quedat reflexada en aquests darrers dos mesos. Ha tingut una voluntat obstrucionista i no ha donat confiança a la mesa ni a la presidenta del Parlament.

La mesa ha beneficiat SI?
Respectant la seva decisió, creiem que la mesa ha estat sotmesa a una pressió que li ha donat més espai a Solidaritat del que es mereixia, tant amb el repartiment dels temps com de les comissions. Més enllà de l'aritmètica parlamentària, ciutadans va tenir més vots que SI. Per exemple, quan es donen el temps als representants polítics té el mateix temps ICV que CiU. En canvi el grup mixt té repartiment proporcional. Si es fa amb el mixt, per què no s'aplica a la resta de grups?

Són les regles de la cambra...

No, són les que ha decidit la mesa. La pressió de Solidaritat i la manca de respecte per la mesa i la institució els hi ha donat fruits.Vam demanar a la mesa que dictaminés i així ho ha fet. Ho respectem, acceptem la resolució però creiem que la mesa no ha estat prou justa. Solidaritat, que volia una proporcionalitat directa en l'adjudicació de les comissions, no va anar ni a la constitució de la comissió que presideix. Si un creu en la funció del Parlament, o accepta les regles o que no hi participi.Aquesta actitud de nihilisme polític els hi pot donar fruits polítics i a nivell de vots però dóna una imatge totalment antipedagògica de cara al ciutadà

Tot i així, SI assegura que són vostès els que busquen problemes...
No diuen la veritat. No hem posat cap tipus d'impediment, hem intentat cercar acords i des de la primera reunió vam veure que seria molt complicat arribar-hi perquè no hi havia cap predisposició. Una de les coses més ridícules que he vist al Parlament és quan el senyor Uriel Bertran es va autoproclamar president del grup mixt. Van dir que havíem fet una reunió: es van reunir ells, sense citar-nos i van dir que no havíem volgut arribar a un acord. Quina manera de fer-la!

Creu que estan menystenint la cambra...

Així ho han manifestat quan diuen que és un Parlament de fireta! No sé si ho és, però gestiona un 80% d'allò que afecta a la vida dels ciutadans de Catalunya. És legítim voler superar aquest marc i assolir la independència -tot i que estiguem a les antípodes d'aquest pensament- però tenen una eina que representa el conjunt dels ciutadans de Catalunya i l'han de respectar. Si no ho fan s'estan situant a l'espai de Batasuna. No sé si SI vol ser la Batasuna catalana, de fet algun exterrorista porta a les seves llistes i té una actitud colpista dins del Parlament.

Busquen propaganda?

Per què parlem de SI si no? Per la seva actitud. Ja ha aconseguit allò que volia. SI és un partit molt estrany, amb voluntat de teatralitzar aquest tipus de comportament en l'espai públic. És una forma de comportar-se que li dóna fruits. Quines han estat les seves propostes? La declaraciò de la independència i més enllà d'això, res. Ells volen adoptar un perfil davant dels sectors independentistes catalans més radicals i ho fan, a través de l'actitud rebel. Ara que Laporta, Bertan ex ERC, López Tena ex CiU...Quina rebel·lia! Gaire antisistema no ho són.

Vostè els titlla de rebels, però precisament el seu lema electoral era rebélate...

Sí, però sempre hem dit que la rebel•lió cívica era una rebel•lió en positiu. Som una veu molt crítica al Parlament respecte el que ha estat la política a Catalunya en els darrers trenta anys però sempre ho hem fet amb respecte a les institucions. Si l'Estatut hagués estat aprovat pel constitucional en els mateixos termes que va sortir del Parlament de Catalunya, l'haguéssim acatat. Però haguéssim lluitat per canviar-lo.

Per tant, durant la legislatura les desavinences amb SI seran constants o ja han quedat tancades un cop repartides les comissions?
Mai hem tingut desavinences amb SI i tenim una relació personal molt bona. El grup mixt no és res més que una solució tècnica a una situació que políticament és insostenible. Dues forces a les antípodes no poden compartir grup. Alguns extrems no ens agraden, però el que no podem fer és ser un subgrup i voler ser un grup per tal de que el senyor Uriel Bertran pugui ser portaveu d'alguna cosa. Què vol cobrar el sou de portaveu? Amb el repartiment dels dos subgrups i funcionaments administratius diferents ha quedat tancat. Tot el demés, és una voluntat de SI d'estar en permanent conflicte amb la mesa per donar titulars.

Pel que fa a les consultes... Els representats públics han de votar?

No, un representat públic no pot votar. El senyor Oriol Pujol, que suposo que es vol guanyar un perfil independentista dins del partit pot anar a votar el que vulgui. Però un representant públic del conjunt dels ciutadans, com el president Mas, no pot participar-hi a títol personal, "ni com a ciutadà", com diu ell. Com a representant públic hi ha comentaris i formes que t'has de guardar. Només han votat un 10-15% dels ciutadans de Catalunya perquè la resta no volen participar d'aquesta farsa...

Per què diu que són una farsa?

Al capdavant d'aquestes consultes hi ha estat el senyor Uriel Bertran i en López Tena. I on han acabat? A un partit. Qui gestiona les bases de dades dels que voten a les consultes? Aquestes mateixes persones. I per què han servit? Saps què val un enviament de correspondència segmentat? Tot això ha format part d'una operació gegantina molt ben dissenyada per localitzar el votant independentista. Això vol dir una eina molt potent per un projecte polític.

Però no tots els participants són de SI...

Cert. El 95% de la gent que hi ha participat ho ha fet de manera voluntària i perquè es creu aquestes consultes. Amb la gent que fa de voluntari, respecte absolut, però aquells que han capitalitzat les consultes per donar ales a un projecte polític, ho estan fent amb una intenció molt clara, amb recursos públics i contravenint sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Per què no s'han de cedir les urnes?

El senyor Ausàs ja va fer el que fa la Generalitat en general: insubmissió de la legalitat i de les sentències. Però que la senyora Joana Ortega entri en aquest joc per pressions internes del seu partit, en comptes d'assumir la seva responsabilitat com a consellera de governació, ens demostra que a Catalunya els que governen tenen una doble vara de mesurar. Si ets un ciutadà normal t'apliquen la llei, si ets un ciutadà nacionalista independentista i entres dins el seu joc polític te n'apliquen una altra. La vicepresidenta deixaria les urnes per fer una consulta a Plataforma per Catalunya per fer fora els immigrants? Dirien que no, perquè incompleix la Constitució.

Vostès van donar suport al nomenament de la nova Consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, que havia recorregut les consultes com a advocada de l'Estat. Aquest cap de setmana no ha descartat votar...

La senyora Fernández Bozal ja es va retratar quan va dir que ella era una mercenària de qui li pagava. A mi m'agradaria saber realment què opina la senyora Bozal. Nosaltres pensàvem que la seva feina a l'advocacía de l'Estat es fonamentava en aplicar la llei i no en fer allò que li deien.

Quines prioritats tenen per aquesta legislatura?

La nostra prioritat és sortir de la crisi. La feina la creen les empreses, que les creen ciutadans o empresaris. Per tant, hi ha d'haver més ajuts i menys interferències i entrebancs legals. Donar suport des de l'administració i més crèdit. Sense això no tindrem més feina. Si ho fan, estarem al costat d'aquest govern.

I, més enllà de l'àmbit econòmic?
La nostra segona prioritat és aplicar la llei: la sentència del tribunal constitucional i la del suprem. Hem d'ajustar les lleis que va fer el tripartit d'una manera totalment irresponsable, sense esperar la sentència del Tribunal Constitucional. La nostra primera proposició serà modificar la llei d'educació, a continuació modificar la de consum i la de consultes, vegueries...

Per tant, l'únic punt de trobada amb CiU serà en matèria econòmica...

I ja és molt. Aquesta legislatura hauria de ser la d'endreçar els comptes públics de la nostra comunitat i sobretot la de retornar al nostre teixit econòmic la vitalitat que tenia abans que el nacionalisme hi posés les seves grapes a sobre. El problema és que en 30 anys hem passat de liderar econòmicament Espanya a estar a la cua. Segur que hi ha responsabilitat del Govern d'Espanya per falta de visió de Catalunya com a motor econòmic i la manca d'inversions, però la responsabilitat principal és que s'ha posat el focus de la politica en la construcció d'una nació. Això és molt car.

Les retallades econòmiques que preveu el Govern són suficients?
No les coneixem! Estem d'acord amb el què, però no amb el com perquè no el sabem. Ens agradaria saber com es farà això. Al Ministeri es va enviar el pla de viabilitat fa una setmana. Nosaltres no en coneixem el contingut. Com podem recolzar el senyor Artur Mas si no sabem el contingut d'aquest pla? L'únic que sabem és que treuran l'impost de successions i la velocitat variable. Pel demés, estan posant cortines de fum per eludir responsabilitats d'allò que és substancial.

Vostè també creu que el govern està verd...
Aquest cap de setmana algú de CiU parlava de que les mesures seran impopulars. Això vol dir que les coneixen, doncs que les diguin! A què esperen? CiU durant 23 anys va menysprear el Parlament com a espai de debat polític. No els hi agrada el Parlament, els hi agraden els titulars i els mitjans de comunicació. Ens enterem de les coses per rodes de premsa i la premsa.


Que el PP recuperi el castellà a la Cambra és per què els veuen a vostès com una agressió?
És un exemple del que és el PP a Catalunya, que sempre ha volgut pértanyer al club de la classe política catalana. Els hi encanta ser simpàtics i ser acceptats al club. Nosaltres defensem el bilingüisme i el fem servir amb naturaliat, sense forçar res. No és normal que al Parlament de Catalunya ningú parli castellà, ni en cap debat polític dels mitjans de comunicació perquè més de la meitat dels catalans parla en castellà habitualment. El PP ens copia. Amb el senyor Piqué, el PP tenia ordres de no parlar en castellà a la cambra. Si estan acomplexats i tenen un problema d'acceptació que vagin a un psicòleg i diguin el que volen ser.

Vostès volen que sigui obligatori fer primàries, quan precisament a vostès se'ls va criticar per pocs democràtics...

La ignorància sempre es fonamenta en la falta d'informació o en la malícia. Nosaltres sempre hem estat un partit escrupulosament democràtic i molts dels problemes que hem tingut han estat per això. Escoltar a la senyora Tura donant lliçons de primàries...Nosaltres en portem fent quatre anys i no ens ha de descobrir res. No pot ser que el senyor Alberto Fernández Díaz, que es presenta com el canvi real i porta tota la vida dedicat a la política, s'autoproclami candidat. S'hauria de sotmetre a les seves bases. Si tenim un dèficit de democràcia als partis, apliquem-lo per llei.

Quines aspiracions tenen de cara a les municipals?
Encara estem decidint en quants municipis ens presentarem. Hem après els errors de fa quatre anys i buscarem els municipis on hem tingut més bons resultats: Santa Coloma, Hospitalet, Viladecavalls...Volem ser decisius en molts ajuntaments. En molts llocs, un o dos regidors de Ciutadans poden determinar les majories. Estic cansat d'aquells polítics que utilitzen l'Ajuntament o la Generalitat i que condicionen la política de les institucions per dur a terme un projecte que busca la independència de Catalunya. Fins que els nacionalistes espanyols no entenguin que el seu país és plural i els nacionalistes catalans també ho entenguin, els pluralistes tenim un problema. S'ha de resoldre el d'uns i els dels altres.

 
 

Comentaris