El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
"Camps ha volgut distanciar la cultura catalana i valenciana"
  • CA

Finalment, des de dijous passat a la nit TV3 ja no es pot veure al País Valencià…
El conflicte ja durava des de feia quatre anys. Però havia arribat a un punt que si no tancaven els repetidors, no només hi havia una multa molt elevada puntualment, sinó que havíem de pagar una multa cada vegada que seguíssim emetent. Ens vam veure obligats a prendre aquesta decisió per una força major que ja no podíem combatre.

Però són optimistes a una possible solució a l’apagada?
Jo sóc optimista de mena, però les emissions de TV3 no tornaran a emetre a curt termini. No sabem quant de temps estaran tancades. Ara haurem de saber què dirà el Tribunal Suprem, on tenim un seguit de recursos. La legislació europea ens empara i, per tant, hi ha confiança i esperança d’una possible resolució satisfactòria el més aviat possible.

Mentre esperen la resolució d’aquests recursos, Acció Culura té un Pla B perquè TV3 emeti de nou al País Valencià?
El Pla B és seguir per la via de la justícia espanyola, tot i que la europea ja ens ha donat la raó. Però qualsevol solució al conflicte no serà per d’aquí una setmanes o un parell de mesos, aquesta problemàtica va per llarg.

Els seus repetidors ja no funcionen però els canals pirata de tarot i contactes segueixen operatius…
És incongruent! Tot plegat es tracta d’una persecució política! Durant molts anys s’ha anat emetent TV3 al País Valencià i sense cap problema. Però el senyor Camps, i el seu Govern, han volgut distanciar la cultura catalana i valenciana. És veritat que hi ha més més canals i mitjans de comunicació a l’abast, sobretot amb les noves tecnologies, però l’objectiu està clar: es vol separar la cultura, la llengua i els territoris catalans dels valencians.

ACPV està en perill?

Sí, tot i que és evident que no desapareixerà del tot, perquè fa 40 anys que existeix. Però si que és veritat que l’entitat com ara mateix la coneixem, amb tots els seus recursos, equipaments i fortalesa real, canviarà. Desaparèixer no ho farà però sí que haurem d’autoliquidar moltes coses i quedarà potser com una modesta entitat de València lluny del que havia estat fins ara.

I com pagaran els 680.000 euros de la multa? Demanareu ajuda a la Generalitat?

És complicat perquè fa poc ja vam pagar una sanció de 128.000 euros, però no demanarem ajuda a la Generalitat perquè ara, de moment, estem parlant amb els banc. Estem demanat avals bancaris, per si ens garanteixen pagar-ho amb certa tranquil•litat. Tot i que la situació dels crèdits i dels bancs no es la més òptima… Aquesta multa de 600.000 costarà però confio que es pugui pagar abans del dia 20. En cas que no es pogut fer, s’actuaria contra tots els nostres comptes corrents, i les nostres propietats estarien en perill.

Sense els casos de corrupció que esquitxen el Govern Valencià, els fets s’haguessin desenvolupat de la mateixa manera?
No, aquest senyors han volgut capgirar el punt d’atenció de la gent, han volgut deixar de banda el cas Gürtel, on el senyor Camps està imputat, i centrar l’atenció amb TV3. Han volgut distreure l’interès del públic cap a un altre lloc.

Montilla era ministre d’Indústria quan va començar la persecució als repetidors d’ACPV. N’és responsable?
Quan es va saber que les llicències es donaven a La Sexta, a Jaume Roures, jo vaig tenir una reunió amb en Joan Puigcercós i amb José Montilla, ministre aleshores, i em van assegurar que com que les freqüències eren del Govern espanyol, mentre governessin els socialistes podíem estar tranquils. Ara bé, un cop Joan Clos va arribar al ministeri d’ Industria, van passar de tot, no contestaven i ens va deixar a les mans del Partit Popular.

Per tant, creu que l’Estat és responsable que no s’aconseguís l’acord de reciprocitat amb Canal 9?

No, en aquest cas crec que l’Estat ha fet bé de no donar un altre múltiplex. Perquè València té dos múltiplex, cada múltiplex són entre 4 o 5 canals. I per tant el País Valencià en té 10 de canals, que només ocupa amb Canal 9 i amb Punt 2 i els 8 restants els ha donat a gent de la seva conveniència com El Mundo, La Razón o Intereconomia…

Mitjans força conservadors i pròxims al Partit Popular…

Sí, d’extrema dreta! I, per tant, si els hi haguessin donat un múltiplex nou, serien 10 canals més, i només 3 en català (TV3, 3/24 i el K-3) i la resta de canals en castellà i, en definitiva, més mitjans per la dreta.

Però hi havia la solució de reciprocitat, oi?
Sí, la que estava funcionant. Quan durant dos anys hi va haver Canal 9 a Catalunya i hi havia un acord de reciprocitat. Però al Govern Valencià no li interessava, volia més múltiplex per tenir els canals castellans que preferia.

Per tant, actualment, l’oferta de mitjans audiovisuals catalans al País Valencià és molt escassa…
És molt dolenta. Només hi ha Canal 9, però que fa la meitat en castellà, i alguna televisió local. La fi de TV3 al País Valencià és un atac brutal i inèdit a la llengua catalana. Al Govern de Camps no li interessa gens la llengua catalana ni la valenciana.

40 anys d’ACPV i cap als 20 del PP a la Generalitat Valenciana. Això el preocupa?
Sí, això és molt preocupant. Però nosaltres ens hem intentat desvincular de l’acció política i hem apostat per la cultura. Hem fet que el català sigui obligatori al sistema escolar i hem portat la cultura catalana, com TV3, al nostre país. Hem fet molts passos però no hem estat suficientment valorats. Políticament hi ha un fracàs al País Valencià però culturalment hi ha una abans i un després del naixement de l’ACPV.

Des de dijous passat, dia de l’apagada, han estat molts els suports al País Valencià que s’han rebut des de Catalunya, Govern i ciutadans. Com ho valoren?

L’atac de TV3 que s’ha fet a València afecta a tot el territori català. I sempre hi ha hagut un fervor molt unànime a Catalunya perquè es seguís veient TV3 al País Valencià. Les veus de recolzament, a mes, han vingut des de molts àmbits nacionals i també internacionals. Hi ha mobilitzacions arreu que fan evident que hi ha una voluntat per retornar TV3 a territori valencià.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa