Queralt calcula que Estrasburg trigarà entre “7 i 8 anys” a resoldre el judici del procés

El catedràtic de Dret Penal retreu al Suprem que utilitzi el concepte “cop d’Estat perquè és de barra bar i no d’un tribunal”

La resolució a un virtual recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg en el judici del procés trigarà entre 7 i 8 anys a partir de la sentència. Aquest és el càlcul de temps del catedràtic de Dret Penal, Joan Queralt, sobre l’estratègia d’internacionalitzar el conflicte polític i jurídic. En un debat a la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya, celebrat aquest migdia a Barcelona, amb la periodista Elisa Beni i moderat per David Miró, Queralt ha carregat contra el que considera les disfuncions del Tribunal Suprem alhora de jutjar els líders independentistes perquè s’ha utilitzat “el dret patriòtic” de la unitat d’Espanya.

 

El catedràtic fa els números en base el realisme processal. Si la sentència surt al final de setembre, es podrà presentar recurs davant el Tribunal Constitucional  que l’admetrà a tràmit sense espera. “Després el col·locarà en un dipòsit conegut com a calaix durant uns tres anys i un cop sentenciï, a Estrasburg hi ha cua, i es trigarà uns quatre anys més pel cap baix”, ha descrit. Uns números que albiren un panorama negre sobretot pels presos polítics.

 

Queralt ha criticat amb vehèmencia que “des del començament, el judici de l'1-O ha violat el principi del dret al jutge predeterminat per la llei”. Un principi bàsic del dret penal com ho són el principi de legalitat o proporcionalitat. Ara bé, la gravetat és que s’ha trencat un fonament clau i és que et jutgi el jutge que et toqui i no es maniobri perquè ho faci un altre. Pel catedràtic no hi ha cap delicte de rebel·lió perquè entre d’altres coses el concepte “alçament” no ha sorgit ni un sol cop en tota la vista oral, al contrari de violència que fins i tot s’ha transformat en “violència immaterial”. Dos detalls claus en el benentès que són elements principals del delicte de rebel·lió.

 

Precisament, en aquesta línia,  ha carregat els neulers contra l’acusació de rebel·lió i de sedició. “Popularment tothom sap què és un alçament per una rebel·lió, vam cobrar molt anys una paga extraordinària pel gloriós alçament del 18 de juliol”, ha ironitzat. En aquest sentit, ha recalcat que si ningú ha parlat d’alçament no es pot parlar ni de sedició ni de rebel·lió. Fins i tot, les interpretacions serien més adients al tipus de rebel·lió impròpia que va ser eliminada del Codi Penal el 1995, una rebel·lió que no requeria alçament.

 

 

El jurista ha carregat contra la vulneració del principi de contradicció al judici en no poder contrastar els testimonis amb els vídeos així com la utilització de “categories sociològiques o politològiques per definir delictes. “S’han utilitzat arguments que en un debat molt interessant però que un judici no s’haurien d’utilitzar”, ha reblat.

 

 

Comentaris (10)
decebut de tot Fa 6 mesos
Tranquils, la cosa ja està pactada: abans de deu anys, indult, negociacions, fem que ens enfadem i nou Estatuet, aprovat per tothom (encara que només sigui el 50% d'un 235% de votants). Diran que és legítim, que ho arregla, i a viure bé!!! Ah, sí, allò de la inde, indapàsia?, doncs no ho recordo, és que que...
Lo millor de tot Fa 6 mesos
D'aquí set o vuit anys el TEDH d'Estrasburg resoldrà el judici del prusés i li donarà la raó a Espanya. A més presentarà una argumentació irrefutable.
MANEL Fa 6 mesos
Primer l'hem de fer grossa, no esperarem tant, cremem espaÑa.
Arribarà el dia en que els presos-martirs, seran lliures, com Mandela i Ganhdi...... Fa 6 mesos
Comença un proces, en que Espanya caurà en la data que va dir el Dr. Deulofeu, enverinada amb el seu propi verí.....s'ha ficat en una espiral de la que no podrà escapar......imperis més grans varen caure i desaparèixer......res es etern, i la falsa Espanya tampoc...................
airausu Fa 6 mesos
En Boye sempre ha dit que hi ha una via curta per arribar al TEDH i que s'havia d'activar en el precís moment. El que no sé és si els advocats dels presos tenen intenció de fer-la servir. DUI.
Vicenç Fa 6 mesos
No és suficient amb indignar-se.
RFS Fa 6 mesos
Vascos : tranquils que de moment no marxem.
limonada Fa 6 mesos
Los vascos están muy tranquilos. En el momento que nos independicemos ellos lo harán también.
jupp Fa 6 mesos
Lamentablement em temo que en Queralt tingui raó.
Justice delayed, justice denied Fa 6 mesos
Per confiar en els tribunals europeus ...
fideli Fa 6 mesos
2029, la data marcada per Deulofeu