Quatremer (Libération): "A Brussel·les no pots dir ni Catalunya ni independència"

El corresponsal francès lamenta que la situació catalana és un "problema monumental" per a la UE però s'ha decidit "no parlar-ne"

El periodista francès Jean Quatremer, corresponsal a Brussel·les del diari 'Libération', lamenta que la Unió Europea hagi imposat la llei del silenci sobre la situació a Catalunya, especialment pel que fa als líders empresonats, que considera "presos polítics". "No en parlem. És com a Harry Potter, no s'ha de pronunciar el nom de Voldemort perquè si no vindrà el mal. Avui, a Brussel·les, no pots dir la paraula Catalunya, no pots dir independència", lamenta Quatremer. El periodista, que aquesta setmana ha rebut el Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista que atorga l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), lamenta que el cas català afecta els "valors" de la UE, com "la llibertat dels pobles, el dret a decidir el futur, a votar, la democràcia, la llibertat de pensament o l'estat de dret".

 

En rebre el Premi Ernest Udina, Quatremer va lamentar l'absència dels representants de la Comissió Europea i el Parlament Europeu, que van plantar l'APEC perquè el guardó d'enguany incloïa un petit llaç groc i la frase 'Voting is not a crime' (Votar no és un crim). "És dramàtic", assegura Quatremer sobre l'actitud de les institucions europees amb Catalunya i la voluntat de l'Estat de limitar el conflicte a un "afer intern". "La qüestió catalana ens afecta directament perquè són tots els nostres valors els que es posen en dubte", assenyala el veterà corresponsal, que lamenta que s'ha decidit "no parlar-ne" .

 

El periodista del 'Libération' lamenta que Brussel·les faci "exigències a Hongria i Polònia" però no sigui capaç de fer el mateix amb l'Estat espanyol. "Per mi, això és un problema", admet.  Quatremer, que insisteix que no és independentista, destaca que els líders empresonats són "presos polítics". "És la primera vegada que tenim presos polítics que no han comès cap mena de violència", s'exclama el francès, que critica que se'ls privi de llibertat i se'ls demanin 30 anys de presó per haver "violat la llei, però sense violència ni danys". 

 

"Em sap molt greu, és un problema monumental per a la Unió Europea i els seus valors", diu. De fet, segons Quatremer, altres estats europeus han rebutjat extradir l'expresident Carles Puigdemont perquè "el crim del que se l'acusa només existeix a Espanya". "Això potser vol dir que la manera amb què Madrid vol resoldre la qüestió catalana no es correspon gens amb els valors europeus", destaca. Quatremer, tot i les crítiques a l'actitud de la UE amb Catalunya, defensa el projecte europeu, que considera que és molt bo i una fita insòlita arreu del món. "Hem aconseguit fer la pau després de 70 anys, compartim competències en pau i resolem els conflictes a través del dret i no la guerra", celebra. 

 

 

Amb tot, considera que la UE està "en risc" perquè els estats volen mantenir-ne el control i està dirigida per una "burocràcia no elegida", amb alguns "antics polítics" que ara creuen que "no han de rendir comptes amb ningú".

 

Comentaris (8)
EuroPPa Fa 5 mesos
Es un escàndol que la UE s’hagi agenollat davant dels interessos apañols . S’adonaran ( tard ) de que Ñ , sense Caralunya, és menys qye res.
Angelblau Fa 5 mesos
Val la pena formar part d'aquesta Unió Europea ??
Otro periodista comprado por Diplocat o similar Fa 5 mesos
El premio de una Asociación de periodistas (independiente?) incorpora un lema y un símbolo que los sitúa claramente en una determinada posición política. Y el premio lo entrega el conseller d'Exteriors del gobierno regional. Es evidente que el premio carece de credibilidad.
M. Font Fa 5 mesos
Perquè no dieu a la portada lo més significatiu que va dir????. EN AQUESTS MOMENTS LA UE S' ASSEMBLA A LA MAFIA SICILIANA.
Se ve que Romeva no logró venderles la burra, qué desilusión. Fa 5 mesos
Solicito a la Generalitat que nos devuelva el dinero de las entradas. Muchas gracias.
enricsvh Fa 5 mesos
Pot ser que ens hauriem de plantejar, si hauriem de renegar d' aquesta Europa que es mes pròxima a les practiques mafioses de l'estat espanyol, que de la tradició democràtica europea. Som orfes de una Europa valenta i amb ideals. Caldrà buscar un'altre Europa, que hi és, però que no dona senyals de vida. Per cert Holanda, després d'haver patit com nosaltres l' imperi castellà, a on es en tot aquest conflicte ? A mi em fa vergonya aliena el paper d' Holanda, en la nostra lluita.
Carles Viñals Casado Fa 5 mesos
Els qui es giren d'esquena als represaliats que defensen pacíficament la llibertat i la justícia mai no tindran autoritat moral per condemnar els qui les defensin amb violència, ni podran queixar-se de les conseqüències que d'aquesta violència se'n derivin per a ells mateixos. Hi ha una justícia no escrita que tard o d'hora acaba passant comptes amb l'egoïsme i la hipocresía.
Però els fets son els que son. Fa 5 mesos
Es que Ñ, està malversant els diners del espanyols "untant" a tots els paisos per mirar que la repressió sigui ignorada.