El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Quan l’unionisme es fa ultra
  • CA

 

La manifestació unionista d’aquest matí, convocada per Societat Civil Catalana, havia de ser la gran sortida al carrer de la “majoria silenciosa” que moltes organitzacions i partits favorables a la unitat d’Espanya han reivindicat des de l’inici del procés independentista. El caràcter pacífic d’aquesta marxa, però, s’ha vist posat en dubte per un seguit d’incidents que inclouen insults, amenaces i agressions no només a independentistes sinó també a periodistes i, fins i tot, entre els sectors més extremistes de l’espanyolisme. Alguns dels fets més significatius de la cara fosca del moviment unionista han estat recollits per diversos mitjans de comunicació i també per particulars que els han publicat a les xarxes socials.

Tot i que la mateixa SCC s’havia mostrat incòmoda amb la presència la manifestació d’un nombre força gran d’organitzacions i partit de l’extrema dreta com Somatemps, Democracia Nacional o la Fundación José Antonio i havia demanat als assistents provinents d’aquests grups que no exhibissin cap tipus de simbologia o comportaments de caire feixista, les imatges dels ultres fent la salutació romana i repartint pancartes promovent la violència han estat captades per moltíssimes persones i algunes d’elles s’han viralitzat ràpidament.

 

 

Segons ha publicat Nació Digital, un ultra s’ha pres el missatge “una estelada, una pedrada” al peu de la lletra i ha atacat un edifici on hi havia penjades diverses senyeres i banderes independentistes.

 

 

Tal i com han dit diversos periodistes presents, tant de TV3 com de Telecinco i d’altres mitjans, els periodistes han estat un dels focus d’atenció dels ultres. Fins i tot, al carrer d’Alí Bei, i segons ha publicat el diari ARA, un grup ha agredit un fotògraf aficionat que els havia demanat si podia fotografiar-los. L’agressió ha estat gravada en vídeo.

 

 

De la mateixa manera, davant l’entrada del Parc de la Ciutadella, alguns ultres han forçat una de les entrades i han increpat els agents de dels Mossos d’Esquadra que els volien aturar al crit de “Mossos, cabrones, también sois españoles” i “Mosso, cabrón, España es tu nación”.

 

 

Alguns veïns que tenien estelades al balcó han estat increpats per manifestants que, després, han cridat “no somos fachas, somos españoles”. 

 

 

Els incidents no s’han produit només a Barcelona sinó que, abans i després de la manifestació, han tingut lloc a alguns dels llocs d’on provenien els assistents. En aquest vídeo podem veure com uns quants violents insulten i amenacen uns treballadors de l’estació de Renfe de Terrassa que, segons els testimonis, només havien indicat a un d’ells que no es podia fumar dins del recinte. Alguns fins i tot han fet la salutació romana.

 

 

Ni tan sols la policia catalana, que ha estat insultada i increpada al llarg del dia, s’ha lliurat de la intimidació dels ultres. Tal i com ha informat la cadena SER, una parella d’agents dels Mossos d’Esquadra que eren a la Rambla han hagut de fugir fins un establiment i després fins la comissaria de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella després de ser envoltats, insultats i amenaçats per un grup de manifestants. Els agents han necessitat l’ajuda de la Guàrdia Urbana i d’una dotació de l’ARRO per tal de poder protegir-se dels ultres.

 

 

La violència, però, ha estat indiscriminada. Segons sembla, alguns ultres fins i tot han iniciat una baralla força espectacular entre ells sense que se n’hagin pogut esbrinar les causes.

 

 

Les xarxes socials són plenes d’aquestes i encara moltes més accions violentes de grups d’ultres espanyolistes que, envoltats de milers de persones indubtablement més pacífiques que elles, no han dubtat a mostrar la pitjor cara de l’unionisme, aquella que, precisament avui, Societat Civil Catalana volia ocultar de totes totes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa