El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els quadres d’ERC avalen l’estratègia de Junqueras
  • CA

Sense sorpreses. El consell nacional d’ERC ha avalat aquest vespre  l’acord d’investidura amb el PSOE. Segons fonts del partit, l’acord s’ha aprovat per una “àmplia majoria” – s’ha aprovat per 196 vots a favor, 3 no i 4 en blanc-. El pacte, atesa la direcció republicana, inclou una “mesa de negociació i acord” entre els governs d’Espanya i Catalunya. 

La línia oficial del partit assegura que l’acord és “una oportunitat de desbloquejar i encarrilar el conflicte polític sobre el futur de Catalunya i establir les bases per a la seva resolució a través d’un diàleg efectiu, obert, sincer i sense exclusions”. La Mesa s’haurà de constituir en un termini de quinze dies. 

L’acord aposta pel “reconeixement i l’entesa institucional”, motiu pel qual “les eines que se’n deriven es posaran a disposició immediata del Govern de Catalunya”. De fet, hauria estat l’objecte de la conversa entre el president Quim Torra i Aragonès aquest mateix matí que ha mostrat les friccions dins el Govern.

Aquesta Mesa es coordinarà amb altres espais de diàleg institucionals i parlamentaris ja existents, que s’hauran de potenciar. Entre altres, la Comissió Bilateral Generalitat-Estat recollida a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i la Taula de Partits del Parlament de Catalunya.

L'acord entre ERC i PSOE

L’acord entre ERC i PSOE

 

L'acord entre ERC i PSOE

L’acord entre ERC i PSOE

Quinze dies i Mesa oberta

L’acord entre el PSOE i ERC contempla que la mesa de diàleg entre els governs català i espanyol es posi en marxa 15 dies després de la formació del nou govern espanyol i que el diàleg sigui “obert” i amb “llibertat de continguts”.

 

La mesa de diàleg marcarà “terminis concrets” per a les reunions i per presentar les seves conclusions així com “mecanismes per garantir l’inici i manteniment de la seva activitat i compliment dels acords”. El text del pacte, difós per ambdues parts aquest dijous al vespre, explicita que la mesa de diàleg estarà formada per delegacions del govern català i de l’espanyol establertes “de forma paritària i amb els membres que ambdues parts decideixin”. L’acord estableix que cal activar la “via política” i “superar la judicialització” del conflicte.

El text recull el compromís “d’impulsar l’efectivitat dels acords que s’adoptin a través dels procediments oportuns” i que hauran de ser validats per la ciutadania catalana “a través de consulta” d’acord “amb els mecanismes previstos o que puguin preveure’s en el marc del sistema juridicopolític”.

“En aquest espai hauran de buscar-se acords que comptin amb un suport ampli de la societat catalana”, diu el document, que afirma que la mesa “partirà del reconeixement i legitimitat de totes les parts i propostes i que actuarà sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeixen l’ordenament juridicodemocràtic”.

L’acord parla també de “reconeixement del conflicte polític i d’activació de la via política per resoldre-ho”. “Com qualsevol conflicte d’aquesta naturalesa, només pot resoldre’s a través de vies democràtiques, mitjançant el diàleg, la negociació i l’acord, superant la judicialització del mateix”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa