Els quadres d’ERC avalen l’estratègia de Junqueras

El pacte suposa posa la Mesa en marxa en només 15 dies

Sense sorpreses. El consell nacional d’ERC ha avalat aquest vespre  l’acord d’investidura amb el PSOE. Segons fonts del partit, l’acord s’ha aprovat per una “àmplia majoria” - s'ha aprovat per 196 vots a favor, 3 no i 4 en blanc-. El pacte, atesa la direcció republicana, inclou una “mesa de negociació i acord” entre els governs d’Espanya i Catalunya. 

La línia oficial del partit assegura que l’acord és “una oportunitat de desbloquejar i encarrilar el conflicte polític sobre el futur de Catalunya i establir les bases per a la seva resolució a través d’un diàleg efectiu, obert, sincer i sense exclusions”. La Mesa s'haurà de constituir en un termini de quinze dies. 

L’acord aposta pel “reconeixement i l’entesa institucional”, motiu pel qual “les eines que se’n deriven es posaran a disposició immediata del Govern de Catalunya”. De fet, hauria estat l’objecte de la conversa entre el president Quim Torra i Aragonès aquest mateix matí que ha mostrat les friccions dins el Govern.

Aquesta Mesa es coordinarà amb altres espais de diàleg institucionals i parlamentaris ja existents, que s’hauran de potenciar. Entre altres, la Comissió Bilateral Generalitat-Estat recollida a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i la Taula de Partits del Parlament de Catalunya.

L'acord entre ERC i PSOE

L'acord entre ERC i PSOE

 

 

L'acord entre ERC i PSOE

L'acord entre ERC i PSOE

 

Quinze dies i Mesa oberta

L'acord entre el PSOE i ERC contempla que la mesa de diàleg entre els governs català i espanyol es posi en marxa 15 dies després de la formació del nou govern espanyol i que el diàleg sigui "obert" i amb "llibertat de continguts".

 

La mesa de diàleg marcarà "terminis concrets" per a les reunions i per presentar les seves conclusions així com "mecanismes per garantir l'inici i manteniment de la seva activitat i compliment dels acords". El text del pacte, difós per ambdues parts aquest dijous al vespre, explicita que la mesa de diàleg estarà formada per delegacions del govern català i de l'espanyol establertes "de forma paritària i amb els membres que ambdues parts decideixin". L'acord estableix que cal activar la "via política" i "superar la judicialització" del conflicte.

El text recull el compromís "d'impulsar l'efectivitat dels acords que s'adoptin a través dels procediments oportuns" i que hauran de ser validats per la ciutadania catalana "a través de consulta" d'acord "amb els mecanismes previstos o que puguin preveure's en el marc del sistema juridicopolític".

"En aquest espai hauran de buscar-se acords que comptin amb un suport ampli de la societat catalana", diu el document, que afirma que la mesa "partirà del reconeixement i legitimitat de totes les parts i propostes i que actuarà sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeixen l'ordenament juridicodemocràtic".

L'acord parla també de "reconeixement del conflicte polític i d'activació de la via política per resoldre-ho". "Com qualsevol conflicte d'aquesta naturalesa, només pot resoldre's a través de vies democràtiques, mitjançant el diàleg, la negociació i l'acord, superant la judicialització del mateix".

 

Comentaris