El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els dos punts que Torra vol discutir a la Taula de Partits
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha proposat a les formacions polítiques que participaran a la Taula de Partits aquest divendres, ERC, JxCAT, els Comuns i el PSC, —Cs, PP i la CUP no han acceptat la invitació— un ordre del dia de dos punts, segons han informat aquest dijous a ‘El Món’ fonts de Presidència. Torra els ha plantejat discutir al voltant de dues qüestions: per una banda sobre “la situació del conflicte polític entre Catalunya i Espanya” i, per l’altra, al voltant dels “mecanismes de resolució del conflicte polític i de la repressió”. És probable que aquest ordre del dia xoqui amb les expectatives tant del PSC com dels Comuns.

Les mateixes fonts indiquen que la reunió no és per preparar ni la futura trobada amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, —per a la qual encara no hi ha data fixada—, ni tampoc la possible negociació amb l’Estat. Aquesta altra negociació hauria d’arrencar en els propers dies, si es té en compte que l’acord d’investidura del 2 de gener entre ERC i el PSOE fixava que la taula comencés en un termini de 15 dies des de la formació de nou govern, que va quedar conformat dimarts passat.

La celebració ara d’aquesta reunió de la Taula de Partits “no té res a veure” amb les pròximes reunions amb Sánchez i el govern espanyol, s’esforcen a aclarir fonts del Govern. Recorden que s’havia de celebrar al desembre però que per motius d’agenda no es va fer i, a banda, subratllen que la raó de ser d’aquest espai és un altre perquè es va crear per mandat del Parlament i com a resultat de l’aprovació d’una moció del PSC el juliol del 2018.

L’acord PSOE-ERC contempla la Taula de Partits

En realitat, aquella moció parlava d’obrir “una etapa de diàleg amb l’Estat”. El text dels socialistes aprovat pel Parlament parla de la Taula de Partits com un espai de diàleg estable entre el president de la Generalitat i els presidents dels grups i subgrups parlamentaris. El seu objectiu hauria de ser “facilitar acords sobre tots els grans temes de país” i “arribar a pactes i acords que donin sortida a les necessitats polítiques, econòmiques i socials dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”. La Taula de Partits apareix a l’acord entre el PSOE i ERC i el contempla com un espai que ha de coordinar-se amb la mesa de negociació amb l’Estat i ha de ser potenciat.

Un moment de la reunio? de froces independentistes al Palau de la Generalitat dimecres passat (Europa Press)

Malgrat tot, el Govern deslliga la Taula de Partits de la fase preparatòria del diàleg amb el govern espanyol i ressalta que la que sí va servir per fixar consensos de cara a una eventual negociació amb Madrid va ser la que es va celebrar dimecres amb partits i entitats independentistes. Les forces independentistes només es van posar d’acord en dues demandes: reclamar a Sánchez poder exercir el dret a l’autodeterminació i l’amnistia pels presos polítics.

Per part del Govern, a la reunió d’aquest divendres hi assistiran el president Torra, la consellera de Presidència i portaveu, Meritxell Budó, i el vicepresident, Pere Aragonès. Els participants per partits seran Albert Batet i Gemma Geis (JxCAT), Sergi Sabrià i Anna Caula (ERC), Miquel Iceta i Ramon Espadaler (PSC-Units per Avançar), i Jéssica Albiach i Susana Segovia (Comuns).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa