El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pujol: "Es traspassarà una línia vermella si l’Estat tanca l’aixeta"
  • CA

El president de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha avisat avui al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que traspassarà una “línia vermella” si prohibeix a Catalunya la possibilitat d’emetre més deute, és a dir, “si restrictivament tancant l’aixeta”, ha recalcat en roda de premsa, a poques hores de la reunió de Zapatero amb el president de la Generalitat, Artur Mas, a La Moncloa. Després de reiterar que desconfien de Zapatero, Pujol ha afegit que no dóna “res per fet” tot i que confia que la reunió acabi bé.

Segons el dirigent de CiU, Mas exposarà al president del Govern el pla d’estabilitat i ajust de la Generalitat, que suposa una retallada del 10% del seu pressupost, i demandarà que aquesta autoexigència sigui corresposta dels compromisos econòmics adquirits per l’Estat amb Catalunya. En concret, Mas ara ha explicat que reclamarà els 1.350 miliones d’euros del Fons de Competitivitat i els més de 700 milions derivats de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut.

Els traspassos pendents o mal resolts de l’Estatut i l’anàlisi de mesures que repercuteixin en la recuperació econòmica seran els dos aspectes més que centraran la reunió entre Mas i Zapatero. Segons Pujol, és important que el Govern i la Generalitat trobin “punts de reunió” per combatre la crisi, tot i que no s’ha atrevit a donar-ne concrecions.

En clau de reunió bilateral

Per part dels socialistes, el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha demanat que la reunió d’aquesta tarda entre Mas amb Zapatero es faci en clau de “negociació bilateral” i no amb una actitud de “regateig victimista” per part del cap del Govern.

El dirigent socialista està convençut, però, que Madrid donarà llum verd per tal que la Generalitat tingui marge per emetre deute públic. Tot i que Nadal considera que la trobada no s’ha preparat prou bé.

“Els números que reiteradament utilitza el president de la Generalitat de Catalunya fomenten l’equívoc”, ha dit “perquè barregen els diners del model de finançament i els diners vinculats al compliment de la disposició addicional tercera de l’Estatut” ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa