El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pujol diu que Vargas Llosa no s’ha "assabentat" del que es vivia a Barcelona als anys 70
  • CA

L’ex president de la Generalitat Jordi Pujol ha criticat avui a l’escriptor Mario Vargas Llosa per no haver-se “assabentat” del que es vivia a Barcelona en la dècada dels 70, i li ha recordat que llavors encara hi havia la dictadura de Franco i que eren anys de persecució del català. “Ens parla d’una Barcelona dels anys 70 meravellosa, però eren els anys de Franco, de la persecució del català, de molta gent a la presó, i Vargas Llosa no s’havia assabentat d’això”.

En el primer homenatge que Pujol ha rebut pels seus 80 anys en ser guardonat amb l’II Premi “Persona i Democràcia”, que lliura la Fundació Persona i Democràcia-Joaquim Xicoy en reconeixement a una trajectòria política, l’ex president ha qüestionat el discurs que va pronunciar el Premi Nobel de Literatura.

En el seu contingut, Vargas Llosa va elogiar la seva “volguda Barcelona”, ressaltant el seu paper fonamental en l’apogeu cultural del final de la dictadura, i definint-la com a capital cultural no només d’Espanya, sinó també d’Amèrica Llatina.

Un govern de referència

Jordi Pujol també ha cridat a convertir la Generalitat en un “govern de referència” després de l’era del tripartit en el que, al seu judici, s’ha perdut prestigi a la resta d’Espanya i d’Europa. “Aquests últims anys hem donat una imatge estranya, hem perdut prestigi de cara a Espanya i Europa”, ha afegit Pujol, que ha confiat que la presidenta del Parlament en aquesta legislatura serà Núria de Gispert.

A més ha alertat que els problemes polítics i nacionals actuals amenacen la identitat i la cohesió de Catalunya, ha recordat que va treballar en favor de la reconstrucció nacional de Catalunya i que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’Estatut ha visualitzat que la qüestió “no està ben resolta”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa