Puigdemont vol que s'apartin els membres de la JEC que el van vetar a les europees

El president a l'exili i Toni Comín finalment es van poder presentar després d'un periple judicial

El president a l'exili, Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín han demanat a la Junta Electoral Central que aparti dels tràmits per assumir l'acta d'eurodiputats els membres d'aquest òrgan que van vetar la seva inclusió a les llistes electorals de les eleccions europees, una decisió esmenada per un tribunal del contenciós-administratiu. En un escrit presentat pel seu advocat Gonzalo Boye, els dos membres de JxCat que van guanyar els comicis europeus a Catalunya argumenten que aquell veto els "inhabilita" per pronunciar-se sobre "qualsevol controvèrsia de fons" en el procediment per ser proclamats eurodiputats. Tots dos al·leguen que el fet d'haver presentat anteriorment una querella per prevaricació contra aquests membres de la JEC fa que la seva imparcialitat sigui "objectivament i subjectivament impossible".

Així, Puigdemont i Comín reclamen a la JEC que fins a 7 vocals –María del Pilar Teso Gamella, Lourdes López Nieto, Luis Fernando de Castro Fernández, Francisco Javier de Mendoza Fernández, Antonio Jesús Fonseca-Herrero Raimundo, Andrés Betancor Rodríguez i Carlos Vidal Prado- no puguin participar en "l'escrutini, la proclamació d'electes, l'extensió de les actes, l'expedició de credencials i el jurament o promesa d'acatament de la constitució" dels eurodiputats electes el 26-M.

En aquest “incident de recusació” presentat acusen als vocals en qüestió de “tenir interès personal” i “enemistat manifesta” contra els dos membres de JxCat i “en particular” amb Puigdemont. Per exemple, la petició acusa a Betancor Rodríguez d’haver qualificat a l’expresident de “delinqüent”, “principal cap del cop d’estat produït a Catalunya” i “heroi de la sedició”. 

Aquest escrit també inclou la querella per prevaricació presentada a principis de maig la candidatura de JxCat a les eleccions europees (Lliures per Europa) contra diversos membres de la JEC. A finals del mateix mes el jutjat d’instrucció número 51 de Madrid va decidir no admetre la demanda a tràmit. Fonts de l’equip jurídic de Puigdemont i Comín, asseguren que han apel·lat aquest rebuig a l’Audiència Provincial de Madrid.

El passat 3 de juny la JEC va convocar a Puigdemont, Comín i la resta d’eurodiputats electes a l’acte de jurament de la constitució el 17 de juny a les 12 del migdia al Congrés dels Diputats. Segons l’escrit, la JEC té previst celebrar una vista abans, el 13 de juny, per procedir a la proclamació dels candidats com a eurodiputats electes. Puigdemont i Comín de moment no han detallat quina és la seva estratègia per recollir l’acta d’eurodiputats i ser presents a la sessió de constitució de l’Eurocambra el pròxim 2 de juliol.

 
 

Comentaris