El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont troba “indecent” que es faci pagar a Mas, Ortega, Rigau i Homs pel 9N
  • CA

 

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha qualificat “d’indecent” que el Tribunal de Comptes obri un expedient per fer pagar la factura del 9-N als polítics inhabilitats i no faci res per recuperar els diners que el govern espanyol va pagar per rescatar la banca. “Com és possible que es persegueixin els quatre inhabilitats pel 9-N que va cometre el delicte de posar les urnes en una festa i siguin incapaços de moure un dit per recuperar els 60.000 MEUR de gent molt humil que va pagar amb els seus impostos?”, s’ha preguntat en una entrevista a Rac 105. Així mateix, ha afegit que el Tribunal de Comptes també hauria d’investigar l’amnistia fiscal “il·legal”. “Montoro respondrà amb el seu patrimoni?”, ha tornat a preguntar. En aquest context, el president de la Generalitat ha avisat l’Estat que “no ha entès res” si pensa que davant té dirigents polítics que els preocupa més els béns materials que la causa.

Puigdemont ha afirmat que és “injust i tremendament equivocat” pensar que les persones que es dediquen a la política tenen un patrimoni pel qual han de patir. “Si algú pensa que els dirigents estan compromesos en fer política en un moment com aquest perquè es mouen per interessos materials, s’equivoca”, ha afegit. Es tracta, segons el president, d’una idea que explica l’anàlisi “erroni” que fa l’Estat sobre la situació a Catalunya. I en aquest sentit, ha afirmat que si l’Estat es pensa que té davant persones que els preocupa més els béns materials que la causa, vol dir que “no han entès res”. 
 

El Tribunal de Comptes que, segons ha recordat Puigdemont, depèn del govern espanyol, ha obert un expedient per tal que l’expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs paguin de la seva butxaca els més de 5 MEUR que va costar la consulta del 9 de novembre del 2014. Un fet que Puigdemont ha titllat de “terriblement injust, un abús i un senyal de la qualitat democràtica de l’Estat” i ha lamentat que després d’haver-los perseguit per les seves idees, ara se’ls vulgui perjudicar la vida personal i de les seves famílies. 

En aquest context, Puigdemont s’ha preguntat per què el Tribunal de Comptes investiga les possibles responsabilitats econòmiques del 9-N i, en canvi, no fa res per recuperar els diners que el govern espanyol va destinar a rescatar la banca o els recursos que l’Estat ha deixat d’ingressar per una amnistia fiscal “il·legal”.

 

Preguntat per l’article del lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, en què posa en dubte la via unilateral de l’1-O, el president ha respost que també hi ha “gran quantitat de textos d’experts que diuen el contrari”. Ho ha situat en un “debat d’experts” i ha posat en valor que “les lleis es fan per la gent i que la gent pot canviar les lleis”. “Qui decideix les lleis i la legitimitat de les coses que es fan a les institucions democràtiques són els ciutadans. I no crec que ningú els pugui mirar als ulls i dir-los que no tenen dret a decidir el seu futur”, ha conclòs.
 

En referència a la compra de les urnes del referèndum, Puigdemont no ha volgut donar detalls i s’ha limitat a dir que “hi ha molts camins per tenir urnes” i assegurar que l’1-O n’hi haurà. Així mateix, el president de la Generalitat ha afirmat que l’únic que pot impedir que no hi hagi referèndum és que la gent no vagi a votar l’1 d’octubre. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa