El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont torna a la Casa de la República
  • CA

 

El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha arribat aquest dissabte a la tarda a la Casa de la República de Waterloo (Bèlgica). Ho ha fet acompanyat del president de la Generalitat, Quim Torra, i de representants tant de l’executiu autonòmic com del Govern a l’exili com Jordi Puigneró, Clara Ponsatí, Laura Borràs, Toni Comín, Meritxell Serret i Chakir El Homrani, entre d’altres. La tornada de Puigdemont a Bèlgica després de quatre mesos a Alemanya, on el tribunal de Schleswig-Holstein es va negar a extradir-lo a l’estat espanyol per ser jutjat pels delictes de rebel·lió i sedició com demanava el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha motivat la celebració d’un acte de benvinguda amb intervencions representants de diverses entitats com la Plataforma per la Llengua, el Casal Català de Brussel·les, Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana. Les intervencions han expressat l’alegria per la manera com la justícia europea ha demostrat que les autoritats espanyoles actuen sense mesura en les seves acusacions contra Puigdemont i la resta de consellers del seu Govern. En endavant, a més, han remarcat que d’ara endavant la Casa de la República serà la punta de llança de la construcció d’una Catalunya independent.

 

Els represaliats per la justícia espanyola que es troben privats de llibertat també han estat presents a l’acte en les figures d’Anna Forn, filla del conseller d’Interior Joaquim Forn, i del raper Valtònyc, que també es troba a Bèlgica després que abandonés l’estat espanyol per evitar complir condemna per les lletres de les seves cançons. Anna Forn ha llegit una carta enviada pels presos polítics des del centre penitenciari de Lledoners i a través de la qual transmetien al president l’alegria per la llibertat de moviments recobrada tant d’ell com de la resta de membres del seu Govern que es troben a l’exili. Valtònyc per la seva banda, ha reivindicat la llibertat d’expressió en un estat espanyol que “cada dia s’assembla més a Turquia” i ha recordat molts altres represaliats per delictes d’opinió, com la suposada membre dels CDR Tamara Carrasco. També ha tingut unes paraules reivindicatives en favor d’algunes de les lluites socials que s’estan desenvolupant ara mateix, com a exemples de defensa dels drets de les persones en un Estat que considera cada dia més repressor.

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha pres la paraula per criticar unes autoritats espanyoles que van cometre la “indecència” d’empresonar o forçar a exiliar-se a polítics que, segons ha afirmat, només van fer allò pel què havien estat escollits: permetre que els catalans tinguessin l’oportunitat “de decidir lliurement el seu destí”. Contra aquest Estat que continua perseguint els independentistes mentre la justícia europea desmunta els seus arguments, Torra també ha recordat com els qui van ser empresonats s’hauran de sotmetre a un judici que ha aventurat que serà “una farsa” i ha reivindicat la voluntat de l’independentisme de “jugar” net per “una causa justa”. “Som al costat correcte de la història, estem lluitant per la democràcia, la llibertat, els drets humans“, ha reblat per expressar el seu compromís a fer efectiva la República Catalana.

Els consellers i els representants de les entitats presents a Waterloo han cantat Els Segadors per donar per acabat l'acte
Els consellers i els representants de les entitats presents a Waterloo han cantat Els Segadors per donar per acabat l’acte | CCMA

 

El darrer a prendre la paraula ha estat el president Puigdemont, que ha volgut dir “ben alt i ben clar que hem arribat fins aquí perquè volem anar molt lluny”. També ha donat les gràcies a tots els qui, des de dins i fora del país, han creat una xarxa de reivindicació de la llibertat dels presos i de solidaritat on “qualsevol europeu es podria veure reflectit”. Recordant el seu arrest a Alemanya, ha afirmat que no sabia què passaria després d’allò però que “sabia que acabaria bé” i que el camí de l’1-O, el 27-O i el 21-D continuaria endavant. “Aquest camí té final i el final és bo”, ha exclamat el president. “Si exigim llibertat és perquè no en tenim prou”, ha continuat Puigdemont, i recordant els costos de la conquesta d’aquesta llibertat, ha expressat el seu desig que cap altra generació de catalans no hagi de pagar-los com, ha recordat, van fer les generacions precedents. Per acabar, el president a l’exili ha llegit els noms dels líders cívics i polítics que han estat perseguits per l’estat espanyol per la seva “lluita per la llibertat” de Catalunya, abans d’hissar les banderes catalana i europea davant la Casa de la República, que d’ara endavant tornarà a tenir-lo al capdavant, i que els consellers dels governs Torra i Puigdemont presents a Waterloo cantessin plegats “Els Segadors”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a gener 15, 2024 | 07:15
    Català gener 15, 2024 | 07:15
    No se pas..... La tan mitificada Europa està demostrant que no vol problemes. I els catalans, per a ella, som un problema.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa