El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont titlla de “covarda” a la UE per no pressionar Espanya com Polònia i Hongria
  • CA

 

 

El president a l’exili Carles Puigdemont ha assistit aquest dilluns a la inauguració d’una exposició sobre la llengua catalana a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les, en què ha criticat que es prohibís fa unes setmanes una conferència en la qual ell hi havia d’intervenir i ha acusat les institucions de la UE d’una actitud “covarda” per no pressionar Espanya com ho fan amb altres membres com Polònia i Hongria. “Aquest és el típic doble estàndard que fa mal a la democràcia europea. Són molt valents quan es tracta d’exigir, i així han de fer-ho, a estats com Hongria i Polònia, però són molt covards quan s’ha d’exigir el mateix a un Estat com l’espanyol”, ha declarat Puigdemont a la premsa.

 

“Són molt valents prohibint que un representant dels catalans, el president Quim Torra, pugui fer ús d’una sala malgrat tenir el dret legítim de fer-ho, o jo mateix, i en canvi són molt covards a l’hora de bloquejar els partits feixistes, a la ultradreta“, ha continuat. Puigdemont ha criticat així que l’Eurocambra hagi finalment autoritzat la conferència del proper dimecres en la qual intervindran diversos membres del partit d’ultradreta espanyol Vox. Els serveis de seguretat de la institució han donat llum verda a l’acte de Vox després de concloure que no planteja problemes de seguretat -com sí van veure en la conferència prevista el febrer amb Puigdemont i Torra-. Puigdemont ha conclòs que el president del Parlament Europeu, el conservador italià Antonio Tajani, “es troba en campanya electoral” i “com que té por dels mals resultats” del Partit Popular Europeu, comença a “festejar els vots de la ultradreta espanyola”.

 

En tot cas, ha remarcat, que “és important que, de cara a les eleccions, sapiguem exactament quina resposta donar a aquesta regressió democràtica d’una Europa en mans d’aquesta gent, gent com Tajani”. El polític català ha recordat que no és la primera vegada que trepitja les instal·lacions del Parlament europeu, encara que sí és la primera vegada que ho fa després de l’exili a Bèlgica. El president ha estat convidat per l’eurodiputat de PDeCAT Ramon Tremosa, qui va organitzar al costat de Plataforma per la Llengua una exposició sobre el català que pretén denunciar que un idioma parlat per milions d’europeus no sigui oficial en la Unió Europea. L’exposició va ser inicialment suspesa pels serveis de l’Eurocambra a considerar que tenia un contingut “obertament polític” i era inadequada a pocs mesos de les eleccions generals a Espanya, però finalment va ser autoritzada després d’acceptar alguns canvis per rebaixar el seu perfil polític.

 

A l’acte han assistit la resta de polítics catalans exiliats de la Justícia espanyola a Bèlgica amb Puigdemont –Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig-. També hi eren eurodiputats nacionalistes com el flamenc Mark Demesmaeker (NV-A), Matt Carthy (Sinn Fein), Izaskun Bilbao (PNB) i Josep-Maria Terricabras (ERC). La presència de Puigdemont ha estat una incògnita fins a l’últim moment, perquè els organitzadors no van comunicar al Parlament Europeu el seu nom a la llista prèvia de convidats a l’exposició ni des de l’equip de l’expresident és va voler informar sobre la intenció d’acudir. Finalment, Puigdemont ha entrat amb normalitat a la seu de l’Eurocambra com a part dels convidats d’últim minut de l’eurodiputat Tremosa, després de presentar la seva documentació i passar amb normalitat els controls de seguretat habituals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa