El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont, a The Guardian: “El que condemna Espanya, ho absol la democràcia europea”
  • CA

El president a l’exili, Carles Puigdemont, assegura en un article publicat a The Guardian que la sentència prova que “el que condemna Espanya, ho absol la democràcia europea”, amb relació als intents fallits previs per extradir-lo a ell i la resta d’exiliats. “Les democràcies modernes plurals protegeixen el dret a l’organització política i a l’expressió i l’associació política pacífica, precisament el motiu pel qual els nostres nou companys han estat empresonats”, explica. En aquest sentit, afirma que alguns membres del seu govern van decidir com ell anar a l’estranger per “escapar la persecució” i poder “defensar els drets dels catalans de forma més efectiva”. “Si ens haguéssim quedat a Espanya, com prova la sentència, també hauríem estat subjectes a un judici injust per una judicatura polititzada”, apunta.

En l’article afirma que el tribunal espanyol ha imposat penes de presó “devastadores”. “Conec bé aquestes persones, són demòcrates dedicats, compromesos amb la causa d’un canvi democràtic pacífic de la fràgil constitució postfranquista espanyola”, assenyala, destacant que entre els condemnats hi ha l’expresidenta del Parlament i els líders de dues de les organitzacions civils “més importants”.

A més, Puigdemont afirma que la sentència del Suprem marca una “nova fase” en la lluita per la independència. “Els catalans han demanat durant més d’un any al govern de Sánchez que intervingui, en un intent per aconseguir una resolució pacífica de la crisi”, assegura i afegeix que la decisió d’aquest dilluns “és una escalada que encendrà la ira a tota la regió”.

Encara sobre Madrid, critica que durant els darrers dos anys de “repressió” no hi ha hagut “una sola proposta política feta pel govern espanyol com una alternativa constructiva per a la crida per una independència”. “Després de quatre eleccions en diversos anys, el govern espanyol és incapaç d’adoptar una posició política coherent”, escriu. Per tot plegat, argumenta, “ara només hi ha una ruta possible“. Si Catalunya ha de sobreviure i protegir les seves institucions i la seva cultura, ara ha d’esdevenir un estat independent en forma de república. Mai no retrocedirem”, conclou l’article.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa