El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
President Puigdemont: “Són els parlaments els que escullen o cessen els presidents”
  • CA

El Govern de la Generalitat continua treballant per donar complimnet al mandat que li va encarregar aquest divendres el Parlament de Catalunya de fer néixer l’estat independent en forma de República. “Saben perfectament que en una societat democràtica són els parlaments els que escullen o cessen els presidents”, ha assegurat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en un missatge institucional que s’ha gravat des de la delegació del Govern a Girona i s’ha difós per TV3 i Catalunya Ràdio, després d’explicar als ciutadans que “el Consell de Ministres espanyol va acordar el cessament de tot el Govern de Catalunya, la intervenció del nostre autogovern i la dissolució del Parlament”. 

 

També ha fet una crida a “la calma, el compromís cívic, la paciència i la perspectiva”, i ha demanat “una oposició democràtica a l’article 155”. El president ha deixat clar que el Govern continua treballant per donar compliment al mandat que ja van donar els catalans el 27 de setembre: “La nostra voluntat és continuar treballant per complir els mandats democràtics i alhora buscar la màxima estabilitat i tranquil·litat, entenent les dificultats lògiques que comporta una etapa d’aquesta naturalesa, que el nostre país no ha recorregut mai, en tot cas mai abans en els termes amb què ho fa ara”, ha argumentat el president de la Generalitat. 

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont | Govern

 

Tanmateix, ha afegit que “en aquestes primeres hores tots vosaltres, ciutadans i ciutadanes, heu entès que l’etapa en què hem entrat l’hem de continuar defensant amb un incansable sentit cívic i compromís pacífic”, i ha fet un encàrrec directe als ciutadans i ciutadanes: “La vostra reacció és la pròpia d’un país madur, que sap on vol anar i com hi vol anar. No ens en desviem: continuem perseverant en l’única actitud que ens pot fer guanyadors. Sense violència, sense insults, de manera inclusiva, respectant persones i símbols, opinions i també respectant les protestes dels catalans que no estan d’acord amb el que ha decidit la majoria parlamentària” 

 

Pel que fa a l’article 155, el president ha assegura que “tenim clar que la millor manera per defensar les conquestes assolides fins avui és l’oposició democràtica a l’aplicació de l’article 155, que és la consumació d’una agressió premeditada a la voluntat dels catalans que de manera molt majoritària i al llarg de molts anys ens hem sentit Nació d’Europa”, ha dit. “Ho hem de fer preservant-nos de la repressió i de les amenaces, fent-ho sense abandonar mai, mai de la vida, en cap moment, una conducta cívica i pacífica. No tenim ni volem la raó de la força. Nosaltres no. Us ho demano convençut que aquesta demanda és la que espera tothom, també a fora del nostre país”, ha afegit per remarcar el caràcter pacífic del procés català, conscient també que l’estratègia de l’Estat pot passar per generar escenaris de violència al carrer. 

 

  

Puigdemont ha començat el seu breu missatge recordant als catalans i catalanes que “ahir vam viure un dia històric, un dia carregat de sentit democràtic i de sentit cívic. El Parlament de Catalunya va complir amb allò que els ciutadans van votar el dia 27 de setembre, on la majoria sorgida de les urnes va encomanar al Parlament la proclamació de la independència”. Finalment, Puigdemont ha reiterat que el seu executiu no farà marxa enrere: “Seguirem treballant per construir un país lliure, per garantir una societat que tingui menys injustícies, més igualtat, més solidaritat i més fraternitat amb tots els pobles del món, començant pels pobles d’Espanya amb els quals volem vincular-nos des del respecte i el reconeixement mutus”.

 

El Govern després de la declaració de la República
El Govern després de la declaració de la República | Jordi Borràs

 

El missatge és el primer del president Puigdemont després que Madrid hagi publicat al BOE l’ordre de cessament de tot l’equip de Govern, i és la segona vegada que s’adreçarà als catalans i catalanes després que el Parlament proclamés la República catalana, perquè ja va parlar des del Parlament després de les votacions. Els consellers i el president es van reunir divendres a la tarda al Palau de la Generalitat per prendre les primeres decisions com a executiu de la República i defensar-se de l’article 155. També sobre la taula l’estratègia a seguir davant la dissolució del Parlament i la convocatòria per part de Madrid d’eleccions autonòmiques. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa