Puigdemont, sobre la resposta de Pastor: "L'Estat no té interès en escoltar Catalunya"

El president de la Generalitat assegura que "ningú s'explica" que ambdós governs encara no s'hagin assegut a parlat

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha lamentat que la resposta d'Ana Pastor a la seva petició d'anar al Congrés dels Diputats per explicar el referèndum "no és la que esperava". En aquest sentit, Puigdemont ha criticat que "Catalunya ja ha presentat moltes propostes al Congrés i totes han estat rebutjades" i que l'única alternativa que els quedava era anar a la cambra baixa a explicar-se. Sobre les raons esgrimides per la presidenta del Congrés dels Diputats, el cap de l'executiu català ha recordat que " no hi ha res explícit al reglament del Congrés que ho prohibeixi" i que aquesta nova negativa de l'Estat demostra que "no té interès en escoltar Catalunya". "Tot són problemes i pegues per explicar-nos a Madrid. O ho fem com diuen ells que s'ha de fer o no hi ha manera", ha criticat. Per últim, Puigdemont ha assegurat que els ciutadans "no es mereixen aquesta dilació" i s'ha preguntat "a què es dedica Rajoy i el govern espanyol davant un problema polític que tothom ha vist que existeix".

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha dit que el reglament només permet que les comunitats autònomes presentin proposicions de llei o compareguin al Senat, en una carta a la qual ha tingut accés TV3.  Pastor afegeix que el reglament no preveu cap debat en sessió plenària on pugui anar Puigdemont i el deriva al Senat.

 

En la carta enviada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, feia saber al Congrés la seva voluntat d'explicar a la cambra espanyola el referèndum que ha quedat convocat per al proper 1 d'octubre. "Em sembla important que tots els diputats del Congrés puguin escoltar, en tant que màxim responsable institucional de Catalunya, les raons per les quals hem arribat fins aquí i per quina raó el meu Govern sol·licita dialogar sobre la proposta de referèndum amb el Govern espanyol". 

Puigdemont, que aquest divendres ha participat en els actes de commemoració del 50è aniversari de l'empresa AAM Powertrain de Gavà (Baix Llobregat), ha lamentat que l'Estat hagi respost amb una negativa més a l'enèsim intent del Govern d'explicar-se per trobar una sortida al conflicte. "La pregunta que ens hem de fer tots és si hi ha interès. Són conscients de la transcendència de la situació", s'ha qüestionat.

 

 

Pel president de la Generalitat, si l'executiu espanyol volgués escoltar "un acord de la Mesa del Congrés seria suficient per habilitar qualsevol fórmula perquè jo pogués exposar, debatre i escoltar els arguments de la resta de grups parlamentaris sobre el que està passant realment a Catalunya i el que ens proposem a fer", ha afirmat.

 

Per tot això, ha lamentat "la falta d'interès" del Govern espanyol a tenir "un debat obert i plural" sobre la situació política catalana. "Sembla la cançó de l'enfadós perquè quan li demano al president Rajoy de parlar, em remet al Congrés; quan demano parlar al Congrés, em diuen que vagi al Senat, i quan ho vaig demanar la primera vegada ja em van dir que no", ha criticat

 

Comentaris