Puigdemont sobre Baiget: "La composició d'un govern es basa en la confiança"

Defensa que a l'executiu "hi ha gent que pensa clarament diferent de mi, però la confiança no té res a veure amb les ideologies ni amb les opinions"

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut a petició pròpia al Parlament per explicar els canvis en el Govern, arran del cessament del conseller d'Empresa i Ocupació, Jordi Baiget (PDeCAT) després que posés en qüestió que el referèndum pogués ser vinculant. El president ha recordat als diputats i diputades presents que compareix "amb tota naturalitat i sense cap tipus de dramatisme" per explicar la remodelació de l'executiu, perquè "el president té la potestat per fer-ho, i un Govern independentista com el nostre, té el mateix dret que un d'autonomista d'explicar-ho quan cregui que ha de fer una remodelació per tal que el seu Govern funcioni millor". En aquest sentit, Puigdemont ha llançat un avís per a navegants: "Que els quedi clar, cap grolleria no em distraurà d'aquesta responsabilitat, i quan toqui, si toca, exerciré aquesta responsabilitat".

 

 

Sobre el cessament de Baiget, Puigdemont ha volgut remarcar que, com a conseller, "ha fet una molt bona feina, li ho he dit personalment i en públic, i sap perfectament què penso de la seva feina", però ha remarcat que "la composició d'un govern, de tots els governs, es basa en la confiança, que encara és més necessària en el context actual d'assetjament per terra, mar i aire, pels aparells de l'Estat i pels grans grups de comunicació".

Puigdemont anuncia la data i pregunta del referèndum | Jordi Borràs

 

 

Puigdemont s'ha posat a ell mateix com a exemple del seu concepte de confiança, i s'ha referit a la qüestió de confiança del 28 de setembre del 2016, després que la CUP tombés els pressupostos de la Generalitat. "Jo no vaig dubtar a sotmetre'm a una qüestió de confiança per aclarir els dubtes, perquè per a mi és determinant saber si compto o no amb la confiança del Parlament. I per què és tan important per a mi la confiança? Perquè difícilment podem demanar a la ciutadania que confiï en el Govern si el Govern no té la màxima autoexigència en aquest moment polític". Ara bé, el president de la Generalitat ha insistit que "la confiança no té res a veure amb les ideologies ni amb les opinions", i de fet, ha explicat que "en l'actual Govern hi ha gent que pensa diferent de mi de manera clara, però això no té res a veure amb el fet que pugui existir la confiança per dur a terme el projecte polític", ha conclòs.

En el torn d'intervencions, el president del grup parlamentari de CSQP, Lluís Rabell, ha augurat que la destitució de Jordi Baiget com a conseller d'Empresa i Coneixement és el "preludi" d'altres "crisis de govern" a partir d'ara. "Em temo que necessitaran alguna cosa més que sort individual perquè el projecte col·lectiu no va massa enlloc", ha assegurat. Al seu entendre, deixa palès "el cul de sac" on s'ha situat l'estratègia de la majoria independentista.

 

 

Per part de Ciutadans, Inés Arrimadas ha assegurat que Puigdemont "menteix" quan ha afirmat que s'aconseguiria la independència en 18 mesos i que es farà el referèndum. "Com dirà la veritat als catalans, si menteix al seu Govern i al seu partit?". A més, Arrimadas ha assegurat que el seu partit "sabrà gestionar la gran frustració col·lectiva" de la ciutadania quan es constati, segons el principal partit de l'oposició, que no hi haurà ni referèndum ni independència.

 

 

Per al PSC, Miquel Iceta ha reptat Carles Puigdemont a assumir les responsabilitats de la celebració del referèndum de l'1-O. "Potser calgui un conseller del referèndum, no ho sé calibrar, però vist l'èxit gairebé li demanaria que fos vostè qui entomés la responsabilitat", ha assegurat, tot recordant que  s'havia encomanat l'organització de la consulta al vicepresident Oriol Junqueras i al conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva.  Iceta ha considerat la legislatura "esgotada políticament" ja que no han complert amb declarar la independència en 18 mesos.

 

Comentaris