El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
VÍDEO | Puigdemont renuncia a presentar-se a les primàries per ser cap de cartell de JxCAT
  • CA

Final de la incògnita. El president a l’exili i líder de JxCAT, Carles Puigdemont, no ha presentat candidatura a les primàries del partit, que triaran a finals de mes el cap de llista en una llista separada de la dels primers llocs de les llistes per demarcacions. Finalitzat el termini per presentar candidatures, el conseller de Territori, Damià Calvet, la portaveu de JxCAT al Congrés, Laura Borràs, i dos afiliats del partit sense càrrec institucional ni projecció pública han presentat els avals necessaris per sotmetre’s a la votació dels militants de Junts. Per contra, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, no han fet el pas.

En un vídeo penjat a les xarxes socials, persistir és vèncer, el president a l’exili anuncia que “no puc ser el cap de llista a causa de la repressió”, però deixa clar que vol “liderar” el projecte de JxCAT per “culminar el procés i continuar la feina que venim fent des de l’exili. Caldrà un govern a l’interior molt fort, i alhora una força exterior que continuï acreditant davant del món que no defalliem”, ha assegurat. És per això que participarà en la campanya electoral i hi serà present per estar “al capdavant del projecte”. El president a l’exili explica que Catalunya viu una crisi sanitària i econòmica d’abast global, però creu que “l’asfíxia financera que patim no permet que el govern pugui donar les respostes adients, i que en alguns casos no podem acabar de fer bé les coses”. També remarca que la “repressió de l’Estat no s’ha aturat i les expectatives de diàleg no s’han concretat”, diu Puigdemont, que denuncia que no hi ha voluntat de frenar la repressió: “I la vía del diàleg no ha donat absolutament cap fruit”. “Hem d’acabar la feina, en sóc conscient”, ha remarcat Puigdemont, que reclama donar continuïtat al mandat de l’1-O. 

JxCAT havia deixat clar en tot moment que la decisió de voler encapçalar la llista electoral, sempre i quan guanyés les primàries, era una decisió que pertanyia exclusivament al president a l’exili. Ara bé, els candidats alternatius a Puigdemont tenien coll avall que si el president feia un pas endavant, ells no es presentarien, ja que no s’entendria que algú s’hi enfrontés. 

[r:1]

Els junters consideren que cal poder gestionar el dia a dia de la Generalitat per afrontar la crisi social, sanitària, econòmica i cultural derivada de la Covid-19, i si Puigdemont hagués estat el candidat, suposaria córrer el risc d’una paràlisi institucional, com va succeir el 2018 amb la investidura fallida, perquè l’Estat no permetria que fos escollit president tot i haver guanyat el seu escó. Però aleshores, argumenten, l’escenari era molt diferent. Així, Puigdemont defensa un candidat efectiu per a les eleccions del 14F sense que renunciï als seus drets polítics. De fet, Puigdemont no ha estat condemnat i té el dret de sufragi actiu i passiu intacte, i és és immune per la seva condició d’eurodiputat. I ho serà mentre no es resolgui el suplicatori de la justícia espanyola al Parlament europeu en els propers mesos. Ara bé, l’escó europeu, un potent altaveu per a la causa catalana, és incompatible amb ser diputat al Parlament de Catalunya.

[r:2]

Amb tot, Puigdemont encara no ha explicat si es presentarà a les primàries per ocupar un dels primers llocs de la llista, que es trien en segona urna, per després probablement renunciar a l’escó, o si se situarà en els dos darrers llocs, de caràcter simbòlic, que el reglament de primàries reserva per a persones d’especial rellevància pública a triar per l’executiva del partit. Sigui com sigui, i com confirmen fonts del partit a EL MÓN, el president a l’exili “tindrà un paper central i rellevant en la campanya electoral, amb una llista que garantirà l’efectivitat en la governança i alhora posarà en valor la figura del president a l’exili”. La fórmula final es coneixerà, com a molt tard, a finals de mes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: EN CANADELL a novembre 11, 2020 | 20:52
    EN CANADELL novembre 11, 2020 | 20:52
    Normal i assanyat. A qui haurien de proposar si voleu fer alguna cosa de bo, és a Joan Canadell for president111
  2. Icona del comentari de: Bot a novembre 11, 2020 | 20:56
    Bot novembre 11, 2020 | 20:56
    Quan la gent desperte se n'adonarà, que tot, però tot està connectat.
  3. Icona del comentari de: Ceballut a novembre 11, 2020 | 21:03
    Ceballut novembre 11, 2020 | 21:03
    Votarem la llista de Junts, la del President legítim de Catalunya, per intentar aconseguir una majoria suficient que eviti el tripartit, tot i que és una fita difícil.
  4. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 11, 2020 | 21:41
    Gonzalo novembre 11, 2020 | 21:41
    Pero si tienes inmunidad, pedazo de friki.... Anda, merluzo... Ven para aquí, campeon....
  5. Icona del comentari de: Calvet, lloguers a la meitat, leninisme Maduro a novembre 11, 2020 | 21:42
    Calvet, lloguers a la meitat, leninisme Maduro novembre 11, 2020 | 21:42
    Calvet, la Colau en nen
  6. Icona del comentari de: Ramon a novembre 11, 2020 | 23:30
    Ramon novembre 11, 2020 | 23:30
    En relació amb les darreres eleccions espanyoles, ERC ara quedaria en primer lloc a 266 poblacions menys que llavors. Mentre que Junts per Catalunya guanyaria a 263 poblacions més. El transvasament de vot entre ERC i Junts per Catalunya té una única direcció i és massiu. FOTA'T, ESPANYA!
  7. Icona del comentari de: 'Al enemigo que huye puente de plata'. a novembre 11, 2020 | 23:35
    "Al enemigo que huye puente de plata". novembre 11, 2020 | 23:35
    Para huir de Bélgica el maletero estará acolchado e insonorizado.
  8. Icona del comentari de: Marejar la perdiu a novembre 11, 2020 | 23:49
    Marejar la perdiu novembre 11, 2020 | 23:49
    No vol ser candidat a la presidència, per por a perdre les eleccions. Sempre té una excusa falsa a punt.
  9. Icona del comentari de: Rupit a novembre 12, 2020 | 00:42
    Rupit novembre 12, 2020 | 00:42
    Laura Borràs ens farà asolir la republica el 2021. Tenim cartes amagades que encara no hem jugat que donaran un tomb a aquesta situació depresiva on estem instal.lats.
  10. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 12, 2020 | 06:45
    Doctor Strangelove novembre 12, 2020 | 06:45
    El batxiller de Waterloo continua amb la seva retòrica només apta per gent sense gaires llums. Noi, ets un mediocre amb ínfules d'estadista i que per continuar manant usaràs totes les armes dictatorials que disposis, car per la via intel·lectual mai pots aconseguir res de res. Espero que algú dia la història et fiqui al lloc que et convé: el de les deixalles! Doc.
  11. Icona del comentari de: Seguim prUcessant president? a novembre 12, 2020 | 07:44
    Seguim prUcessant president? novembre 12, 2020 | 07:44
    Tornarà a prometre que tornarà si guanya? Ens l'hem de creure? Com quan va suspendre la DUI i va fugir?
  12. Icona del comentari de: Tot el que vulgueu! Però no l’heu tocat encara! a novembre 12, 2020 | 07:45
    Tot el que vulgueu! Però no l’heu tocat encara! novembre 12, 2020 | 07:45
    Diversos països, que sí son democràtics, no li han reconegut delictes, només en veuen aquí. Llavors estem a la Unió Europea pel que interesa a alguns, o que? La votació no es dictatorial, es democràcia, encara que si no surt el que ens interessa llavors es un bachiller, amb infules, un fugitiu de la justícia (només de l’espanyola)... etc, etc, etc. El temps posarà a cadascú al seu lloc, si, però als inadaptats, els que supuren odi, els mediocres que corren per aquí no sabrem o
  13. Icona del comentari de: Bot a novembre 12, 2020 | 08:39
    Bot novembre 12, 2020 | 08:39
    Make catalonia great again, i feu neteja de la crosta.
  14. Icona del comentari de: Margarida a novembre 12, 2020 | 09:15
    Margarida novembre 12, 2020 | 09:15
    Quin àlies més lleig, els "junters"!!! A veure si n'inventes un pels d'Esquerra, Gemma!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa