El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont reivindica que el procés català no vol “girar l’esquena” a l’Estat ni és “antiespanyol”
  • CA

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat que el procés català per la independència no és “de girar l’esquena a Espanya ni antiespanyol”. El president ha fet aquestes declaracions en la presentació del llibre del delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, titulat ‘Dos estados’, durant la qual ha afirmat que l’obra comparteix la visió dels independentistes de voler un estat propi però “no per desentendre’s del que li passa a Espanya sinó per tornar a entendre’s”. Puigdemont ha afirmat també que cal que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, entengui que cal una “operació d’Estat” per trobar una solució al problema d’encaix de Catalunya a l’Estat.

Puigdemont ha recordat les paraules de fa anys de l’exministre de Justícia Alberto Ruiz Gallardón sobre les bones relacions entre l’Estat espanyol i les seves antigues colònies iberoamericanes després de la independència i les de Rajoy més recentment sobre les bones relacions entre Portugal i Espanya. El president ha fet menció d’aquests episodis per defensar que “poden existir diversos estats que no competeixen sinó que col•laboren” i que, per tant, això “funciona”.

 

És en aquest sentit, que Puigdemont ha defensat que, de fet, el procés independentista es vol fer per tenir un estat propi però sense desentendre’s de l’espanyol i que el futur estat català no voldrà ser “aliè” al que passi a Espanya, sinó que aposta per la “fraternitat”. 

Puigdemont ha defensat que són aquestes les idees que apareixen al llibre de Mascarell, obra que ha dit que “no és apte per la gent que té una noció religiosa de la unitat d’Espanya”. Ha lamentat que aquesta noció “dificulta enormement” que es pugui entendre el procés català i ha reivindicat que la unitat “no és sagrada” sinó que els estats són “convencions humanes per fer anar millor la vida a les persones”. 

 

El president ha ironitzat sobre el fet d’acabar anant al Congrés a explicar el referèndum, assegurant que si no hi pot anar com ell voldria, podria enviar el llibre escrit per Mascarell per fer arribar les seves idees. 

 

En ser preguntat per l’editor, Puigdemont ha rebutjat que la idea de plurinacionalitat sigui la solució a la situació actual ja que ha lamentat que totes les vegades que s’ha fet servir aquest concepte s’ha fet “per dilatar, allargar respostes o diluir compromisos”. Ha afegit que si es reconeix la plurinacionalitat, Catalunya com a nació té dret a l’autodeterminació i ha de ser tractada com a tal i ha criticat que és en aquest punt “on l’argument s’acaba”, per la qual cosa ha dit que el concepte hauria d’anar acompanyat “d’alguna cosa més”. 

 

També ha estat requerit sobre el paper que podria tenir la Monarquia, davant del que Puigdemont ha dit que el primer que caldria és que la política “fes els deures” i entengués que cal una “operació d’Estat” com les que es van portar a terme fa anys. És en aquest context on ha dit que el Rei “té un paper claríssim”. Tot i això, ha dit que de la mateixa manera que reivindiquen que el govern espanyol no pretengui resoldre el que ha de resoldre la política, no se li pot demanar a la Monarquia espanyola que resolgui “el que pertany a la política”. Així, ha reivindicat que la responsabilitat és de l’executiu espanyol i, en tot cas, el que ha de fer és buscar la “complicitat” d’altres actors.

 

Mascarell proposa un pacte entre estats

 

El delegat del Govern a Madrid i escriptor del llibre ha explicat que a través d’ell defensa que cal un pacte entre dos estats, l’espanyol i el futur estat català, ja que defensa que “es podrien entendre” i es podrien crear dos “bons” estats. “Els estats són eines, no imposicions divines”, ha reivindicat. En aquest sentit, ha dit que en un futur es podria treballar per un “pacte ibèric” –dins la Península Ibèrica- seguint l’exemple dels països nòrdics i ha fet una crida a “desdramatitzar”. “Som gent que tenim ganes d’entendre’s, ho veus a Madrid, no a al política però si a la societat”, ha apuntat. 

 

De fet, Mascarell ha defensat que això no és possible per la política “heroica” que es practica a la capital espanyola i que concentra una elit. Ha lamentat que aquest tipus de política “no vol canviar res” i que entén que negociar vol dir “imposar”. Ha considerat també que aquesta elit té una idea d’Espanya com a “propietària” de totes les terres peninsulars i que es basa en una idea “autoritària” sobre aquesta propietat. 

 

El també exconseller de Cultura ha explicat que el llibre és el resultat de les converses que ha mantingut a Madrid des que ocupa el seu càrrec amb representants del món acadèmic, diplomàtic, polític i social.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa