El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont reclama una “estratègia compartida” de “confrontació intel·ligent”
  • CA

Nova fase amb les eleccions a la vista. A més, des d’un lloc simbòlic per la lluita independentista i el catalanisme de l’exili, al casal Vall Roc de Prada (El Conflent), on Pompeu Fabra i Pau Casals van passar part de la seva vida expulsats pel feixisme espanyol. Des d’aquest entorn, Carles Puigdemont ha reclamat als partits independentistes que per anar cap a la independència ara cal una estratègia compartida de “confrontació intel·ligent” i aprofitar el Consell de la República com l’instrument clau per dur-la a terme, això sí, “amb el temps necessari”. El president ho ha avançat en la conferència que ha pronunciat aquest migdia a la Universitat Catalana d’Estiu, amb el títol “Independència, desactivada?”.

Puigdemont ha desgranat un discurs interpretant el marc actual de l’independentisme, i ha advertit que “l’Estat només té una clau per resoldre el conflicte polític, l’altra la tenim nosaltres”. El president a l’exili s’ha esmerçat a remarcar que, malgrat la “repressió agressiva i duríssima de l’Estat”, aquest no ha pogut “escapçar” el moviment independentista i no ha aconseguit “desactivar la voluntat d’independència” de la majoria de catalans. Fins i tot, ha recomanat parlar obertament de les “osques al cos” que deixa la repressió per convertir la “desmobilització en mobilització”, la “desorientació en orientació” i “l’emprenyament en il·lusió”. 

“Si en tres anys no han pogut desactivar la independència és que l’Estat no en té la clau”, ha sentenciat. De fet, ha resumit que “ara l’independentisme pertany al món de la realitat” en comparació quan fa anys era una realitat electoral minoritària. També ha afegit com a terreny de joc la idea que “mentre formem part de l’Estat espanyol no tindrem cap possibilitat de sobreviure com a nació”.

 

Fem prou per la independència?

Puigdemont ha utilitzat la fòrmula socràtica per bastir la seva proposta. “Fem prou per ser independents amb lideratges, amb voluntat i amb raons?”.  “Un pot voler mantenir viva la independència, un procés que acabi amb la independència de Catalunya, però no fer el necessari per complir amb aquesta voluntat i quan dic això no excloc a ningú, començant per mi mateix”, ha exposat.

“Som conscients, llevat que creiem en conversions miraculoses, que  mai de l’Estat una plataforma negociadora amb Catalunya”, ha subratllat. “Una via que seria la preferida per la immensa majoria dels catalans”, ha constatat. “L’Estat no vol acceptar una resolució acordada d’aquest conflicte, és a dir, som molts que som concients que l’única via transitable, realista, sense falses il·lusions és la gestió d’una confrontació intel·ligent amb l’estat espanyol, la menys segura i més incerta de les vies democràtiques, però no en tenim un altre”, ha conclòs.

Per Puigdemont, guanyar majories absolutes independentistes a Espanya “li serveix per activar la repressió”. “Quan més siguem, serem més forts i quan més units som més forts davant l’Estat, però essent molts i més forts no em feu prou;  Espanya sempre té una pared preparada que aixecarà sigui el 47,5% o 55%”, ha descrit.  “Però la pared ja està esquerdada i l’objectiu de superar-la és el que dóna sentit mantenir actiu el procés d’independència”, ha exposat.

Davant d’aquesta situació ha proposat “acordar entre tots, tractant-nos com aliats d’una mateixa causa, l’estratègia per superar aquesta fase, per mantenir activa la independència cal abandonar el fatalisme i alhora la intransigència, cal superar la moral de derrota i defugir les decreres, cal planificar però cal acceptar que hi ha factors que no dependen de la nostra planificació i tantmateix poden ser determinants”. L’instrument que vol Puigdemont potenciar aquesta tasca és el Consell per la República que ha qualificat de “necessitat” i “element clau per a una estratègia compartida”.

“L’Estat no pot doblegar-nos”

El president ha insistit en la idea que “l’Estat fins ara no ha aconseguit doblegar-nos, senzillament, perquè no està al seu abast”. En aquest sentit, ha recorcat que “no cal donar-li més poder del que té, tot i que en té molt, aquest no el té”, sinó que el té l’independentisme “com sempre l’hem tingut”. En aquest marc, ha constatat que “els lideratges compromesos tenim els deure de posar-nos d’acord, de fer la política necessària per assolir-lo” perquè  “avui tenim més preparació i coneixement de far un anys i seria molt poc intel·ligent que no el posesim a disposició d’una estratègia compartida al final de la qual amb el temps necessari per aconseguir-ho sigui el reconeixement internacional de la República catalana”.

 

Tot JxCAT 

Al conferència del president hi ha assistit, amb al seva dona Marcela Topor,  tot el ferro de JXCAT. Així, hi ha participat el vicepresident del Parlament, Josep Costa, els diputats Albert Batet, Elsa Artadi, Francesc Dalmases; la diputada al Congrés Laura Borràs: el cap de l’Oficina de Puigdemont i del seu foreign office, Josep Lluís Alay; els consellers Antoni Comin i Clara Ponsatí i els advocats Gonzalo Boye i Elsa Artadi. 

 

Puigdemont, en un moment de la conferència/JM Montaner

Puigdemont, en un moment de la conferència/JM Montaner

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa