El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont, Ponsatí i Puig se sumen a les peticions de recusació dels magistrats
  • CA

 

La defensa de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluís Puig ha presentat un incident de recusació davant del Tribunal Suprem i demana apartar cinc magistrats que conformen el tribunal que jutjarà la causa del procés. El lletrat Jaume Alonso-Cuevillas demana recusar els magistrats Manuel Marchena, Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo Gómez, Luciano Varela Castro i Antonio del Moral García. Tots ells (a excepció de Del Moral que substitueix l’exfiscal general Julián Sánchez Melgar) van formar part de la sala que va admetre a tràmit la querella interposada per l’exfiscal José Manuel Maza, el passat 31 d’octubre i que va desencadenar tot el procés judicial. El lletrat qüestiona la imparcialitat del Suprem no només perquè són els mateixos que la van admetre a tràmit sinó perquè considera que els fets que s’han de jutjar tenen una “profunda naturalesa política”. Apunta que el nomenament dels magistrats d’aquesta sala penal “no es basa en criteris objectius legalment previstos” sinó que té un caràcter “discrecional” ja que correspon al Consell General del Poder Judicial.

 

En l’escrit, l’advocat recull unes declaracions del magistrat Manuel Marchena (que presideix la sala) on ja valorava a ‘La Cope’ la “gravetat dels fets” alhora d’admetre a tràmit la querella. Unes valoracions que, segons l’advocat, denoten que ja té una “opinió jurídicament rellevant” sobre els fets de la querella

  

A més, també argumenta que cal apartar els magistrats Manuel Marchena, Andrés Martín Arrieta i Juan Ramón Berdugo de la Torre per haver jutjat l’exconseller de la presidència Franscesc Homs pel 9-N i condemnar-lo per un delicte de desobediència. El lletrat exposa que els fets enjudiciats llavors “són parcialment coincidents” amb els que s’inclouen en la interlocutòria de processament dels encausats del procés. 

 

Vuit encausats demanen recusacions 

 

Aquest argument també el va expressar la defensa de Raül Romeva i Oriol Junqueras. Andreu van den Eynde també ha demanat la recusació Manuel Marchena, Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo Gómez i Luciano Varela Castro. El lletrat també va carregar contra el fet que el Tribunal Suprem assumís la competència del cas ja que “no només és indeguda i vulneradora de drets fonamentals rellevants sinó que també està en la clau de tota l’estratègia d’indefensió generada en el procés” i recorda que hi ha un recurs admès al TC sobre aquesta qüestió.

 

Qui primer va demanar les recusacions va ser Jordi Pina, que representa Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. En el seu escrit, recorda que els encausats tenen dret a tenir un tribunal “imparcial” i que no tingui cap “prejudici aparent” respecte els fets denunciats i la culpabilitat dels acusats. El lletrat recordava que tots quatre estaven a la sala que va admetre a tràmit la querella de l’exfiscal general, José Manuel Maza, el passat 31 d’octubre i que la querella es referia als mateixos fets pels que seran jutjats. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa