El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont no tornarà a optar a president si es concreta la República Catalana
  • CA

Carles Puigdemont ha anunciat aquest diumenge que no té previst tornar a optar a la Presidència de la Generalitat si en aquest mandat es concreta la independència i es forma un “Govern republicà”. “El desig ideal és no haver-me de presentar de president perquè significaria que hem superat positivament aquesta etapa i que hem entrat en la fase de construcció del Govern republicà”, ha exposat en una entrevista a ell i al president Quim Torra publicada al diari El Punt Avui i que aquest diumenge s’emetrà ea El Punt Avui TV. Així, si es concretés la República, considera que seria el moment de deixar pas a “nous lideratges i noves formes polítiques” i considera que no tindria sentit tornar a ser candidat, com ho va ser de la candidatura de JxCat en les eleccions catalanes de desembre de 2017.

  

  

Puigdemont reivindica que en aquelles eleccions va encapçalar una llista “que va tenir molt suport” -va ser la segona més votada després de Cs-, i que tenia la majoria parlamentària per tornar a ser investit, un fet que no va ser possible per les restriccions que va posar el Tribunal Constitucional. El president a l’exili assegura que encara es troba “en aquella posició”, és a dir, que considera que hauria d’haver estat investit.

 

 

  

  

Qui mana més?

 

 

  

Preguntat per qui mana més actualment si ell o Torra -proposat pel propi Puigdemont-, el president a l’exili resol: “Ell, per descomptat. Jo no mano”. En la mateixa entrevista, Torra considera que debatre qui mana més és “una polèmica de tertúlia”, i reivindica que Puigdemont segueix tenint un pes específic molt important a l’hora d’internacionalitzar la causa sobiranista. Torra també recorda que Puigdemont segueix sent el líder de JxCat tot i que finalment no pogués optar a president, i considera que des de la seva actual residència a Bèlgica s’ha convertit en “el líder del moviment independentista a nivell internacional”.

 

 

Consellde la República

 

  

En les properes setmanes ha de definir-se el Consell de la República que JxCat i ERC van pactar crear per defensar la república catalana, i Puigdemont relata que l’objectiu serà “treballar per a Catalunya des de Bèlgica, Escòcia i Suïssa” -països en els quals hi ha líders sobiranistes a l’exili-. Puigdemont està cridat a liderar aquest òrgan, però promet que no serà unipersonal: “És un òrgan plural i transversal com ha estat sempre el moviment independentista i ho ha de continuar sent. Seran decisions compartides i consensuades. No podem avançar d’una altra forma”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa