Puigdemont arriba minuts abans que un suplicatori sense traduir

El president i el conseller recullen les seves credencials definitives

Dilluns al matí. Pocs graus de temperatura i cel rúfol a Estrasburg. La ciutat que el novembre de 1944 va veure com republicans catalans hi entraven per alliberar-la, avui ha vist com centenars de catalans s’apinyaven organitzadament, massa i tot, a l’esplanada de davant del Parlament europeu. I també ha vist com altres catalans, membres del Govern, dels partits independentistes i de les entitats sobiranistes, s’aplegaven davant les portes del Parlament com una planificada comitiva de benvinguda. Només una escassa línia policial de CRS de la policia nacional francesa protegia, i molt relaxadament, l’entrada. Els nous eurodiputats  catalans-reconeguts com a tal- Carles Puigdemont i Toni Comin, arribaven per participar en el seu primer plenari.  Una escena que es viu amb eufòria, continguda, però eufòria. Han arribat i pocs minuts després ha arribat el suplicatori signat pel president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes. Un suplicatori que ha arribat en castellà per la "urgència" del cas. 

 

 

Cap a les 12 del migdia han començat a arribar les personalitats encapçalades pel president de la Generalitat, Quim Torra. L’han seguit diversos consellers de Govern com Meritxell Budó, Miquel Buch, Alfred Bosch o Damià Calvet així el President del parlament, Roger Torrent. També hi eren els representants dels grups independentistes del Parlament, com Albert Batet, Eduard Pujol, Elsa Artadi, Laura Borràs o Lluís Guinó de JxCAT; David Bonvehí del PDeCAT; Ernes Maragall d’ERC, l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba i Jordi Sole; Toni Castellà de Demòcrates, o Carles Riera de la CUP. A més s’hi han afegit representants del Partit Pirata, que ja han anunciat que els seus quatre eurodiputats votaran contra el suplicatori i els dirigents de l’ANC, Òmnium i l’AMI, com Pep Cruanyes, Marcel Mauri i Josep Maria Servià.

 

L’espera s’ha fet llarga però s’ha aprofitat per tal que els líders independentistes fessin breus discursos a les dues-centes persones concentrades que esperaven Puigdemont i Comin a l’esplanada de davant. Torra ha estat dels més acompanyats pels aplaudiments dels concentrats només superat per Francisco Garrobo, del partit Pirata que ha format part de les llistes de la CUP.

 

Finalment, a quarts de dues de la tarda, han arribat a peu els dos eurodiputats i s’han dirigit fins l’interior de l’Europarlament, en un embolicat passadís amb gràfics rodolant per terra. Allà els esperava un núvol de premsa. Han aprofitat per fer una declaració en català, castellà, anglès i francès. “Avui es demostra que la crisi catalana ha arribat a les bases constitucionals de la Unió Europea”, ha asseverat. També ha aprofitat per demanar als eurodiputats socialistes que “facin cas al seu cap de files” i que “votin contra el suplicatori” per començar la desjudicialització de la causa catalana. Com Torra minuts abans, Puigdemont ha recordat que falta un eurodiputat, Oriol Junqueras.

 

Després de les declaracions, trobades i abraçades amb companys de partit i amb dos dels seus principals aliats, l’advocat Gonzalo Boye i el vicepresident del Parlament, Josep Costa. Dos dels que han dirigit l’estratègia judicial fora de les fronteres espanyoles. En trobar-se, Puigdemont s’ha dirigit a Boye amb un “Què? M’ha arribat alguna altra querella?”. Posteriorment han recollit les acreditacions definitives.

 

Amb les seves credencials penjades del coll, i sols, han deixat les famílies dins del Parlament, l’han abandonat i s’ha dirigit cap els concentrats. Però just abans han fet una “paradinha” de rigor amb els carnets a la mà retratar-se davant l’edifici parlamentari a petició dels gràfics. Després trobada amb els concentrats. En arribar ha esclatat una mena de bogeria col·lectiva. Enfilats a l’escenari, Puigdemont i Comin s’han dirigit cap els manifestants amb un to de reivindicació i d’agraïment. “Som aquí perquè vosaltres hi éreu abans”, ha sentenciat. Després, de nou cap dins i a celebrar-ho, amb copa de cava inclosa, en l’estricta intimitat institucional i de partit.

 

 

Minuts després ha arribat al president del Parlament, David Sassoli, el suplicatori d’urgència firmat per Carlos Lesmes, el president del Consell General del Poder Judicial, amb tota la documentació en castellà. “Per raons d’urgència no l’hen pogut traduïr a l’anglès”, s’ha excusat en aportar la documentació. Ara, la política espanyola es debatrà a Brussel·les.

Les raons d'urgència per no remetre en anglès la documentació del suplicatori

las razones de urgencia

 

 

Comentaris