El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont a Junqueras: “Ens hem de tractar com a aliats d’una mateixa trinxera”
  • CA

El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha definit la relació que vol tenir amb l’exvicepresident de la Generalitat i líder d’ERC, Oriol Junqueras, com la d'”aliats d’una mateixa trinxera”. Així ha respost des de Brussel·les al director de TV3, Vicent Sanchis, en una entrevista que ha estat emesa aquest diumenge al vespre. Puigdemont ha reconegut que “és normal que hi hagi discrepàncies” amb Junqueras però, malgrat això, ha expressat la seva voluntat de reconstruir una “unitat estratègica” de l’independentisme que ha quedat “desdibuixada”. És per això, ha afirmat, que “parla més amb Junqueras que amb Torra”, en referència a l’actual president autonòmic, perquè prioritza la reconstrucció de l’espai polític a favor de la República Catalana després d’uns mesos i anys de tensions creixents.

Aquesta entrevista arriba la mateixa setmana en què s’ha publicat ‘M’explico’, el llibre de Puigdemont on relata, amb alguns detalls censurats, la seva visió de què va passar entre la seva investidura com a President de la Generalitat i fins que va exiliar-se a Bèlgica després de la declaració d’independència fallida del 27 d’octubre de 2017. A més, aquests dies també ha començat a caminar Junts, el nou partit que impulsa i que, aprofitant la plataforma de JxCat i malgrat les clares desavinences amb part del PDeCAT, vol situar-se al “corrent central” de l’independentisme. Pel que fa al seu paper dins la formació, Puigdemont no ha volgut aclarir si es presentarà o no com a candidat a la presidència de la Generalitat al·legant que avui “segurament” no ho faria però que la seva vida “pot canviar en una setmana”. Tot i això, i repetint les paraules que ja havia dit després de les eleccions del 21-D, ha reiterat que “amb una investidura telemàtica” del Parlament de Catalunya que el fes president, tornaria al país.

El president Puigdemont durant l’entrevista amb Vicent Sanchis | CCMA

Preguntat pels fets relatats al seu llibre, Puigdemont ha estat dur amb alguns dels seus protagonistes. Si bé ha estat diplomàtic pel que fa al paper d’Oriol Junqueras, no ha dubtat a criticar durament alguns altres personatges destacats com Felip VI, de qui ha dit que el 3 d’octubre, amb el seu discurs televisat, va decidir “abdicar en directe d’una gran part de catalans”, fer-se “d’un partit polític” i advertir als independentistes que “ara vaig a per vosaltres”. L’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que va ser al darrere d’un dels intents de mediació amb el govern de Mariano Rajoy, també ha rebut els dards del president a l’exili. “No es va comportar com un home d’església”, ha dit, sinó “com un home d’Estat”. Això, ha considerat Puigdemont, és “inacceptable pels qui som catòlics i cristians” ja que, en el seu parer, l’arquebisbe havia de ser al costat “del dèbil, del qui és perseguit, del qui pateix” en comptes de, com va fer, alinear-se “al costat dels poderosos”. En la mateixa línia, també ha criticat durament els intents de mediació que, en aquest cas, van venir del món econòmic. Per a Puigdemont, alguns empresaris van actuar amb “una gran irresponsabilitat”, fins i tot amb “una gran covardia” ja que, segons ha explicat, van ser “molt valents” amb ell però no amb Rajoy. “Tot això que esteu fent amb mi, ja ho esteu fent a l’altra banda?”, els va preguntar, “o simplement això tracta de fer descarrilar aquest procés?”

Per acabar, el president a l’exili també ha valorat la gestió del govern autonòmic català durant la pandèmia de COVID-19 des dels seus inicis i fins ara. Defensant la forma com s’ha comunicat el Govern, Puigdemont s’ha preguntat “què havia de fer”: “Amagar-se? Maquillar les xifres? No donar la cara?”. Remarcant que en aquest sentit considera que la resposta ha estat bona: “ha donat la cara cada dia, no ha maquillat les xifres”. Això, ha dit, per a ell és molt important. “Prefereixo u que faci el que està fent”, ha reblat, “que expliqui la veritat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa