El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont i Junqueras exhibeixen unitat
  • CA

 Junqueras i Puigdemont, entrevistats a TV3 per Vicent Sanchis | ACN

 

 

L’anunci de la data i la pregunta del referèndum ha estat un element potent de distensió al Govern de JxSí. Clarament, el pas endavant que ha donat l’executiu català aquest divendres ha permès als dos socis, ERC i el PDeCAT, encarrilar el tram final del full de ruta amb més unitat que mai. Almenys així ho han transmès el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, que han estrenat format a TV3 amb una entrevista conjunta conduïda pel periodista i director de TV3, Vicent Sanchis. En la primera entrevista després de l’anunci de data i pregunta, els número 1 i 2 del Govern han estat molt prudents amb els detalls sobre com tirarà endavant l’organització del referèndum. “Ho explicarem absolutament tot, però això que farem té grans conseqüències, i la imprudència seria una gran irresponsabilitat per part del Govern”, ha dit Puigdemont. Junqueras l’ha competat remarcant que “l’Estat ens recorda cada dia que hem de combinar prudència i coratge”. 

 

 

Si bé no han entrat a donar detalls sobre la logística, sí que han explicat que, per tal d’adaptar-se als estàndards internacionals, no hi haurà cap canvi en el cens electoral que pugui posar en qüestió aquesta pulcritud, de manera que “no podran votar els ciutadans catalans sense nacionalitat espayola i tampoc els menors de 18 anys”. I pel que fa al percentatge de participació necessari perquè el Govern el doni per vàlid, Puigdemont ha estat clar: “Com es guanyen els referèndums en democràcia? Per un vot, doncs això farem”. Al seu torn, Junqueras ha recordat que “la Comissió de Venència, un organisme del Consell Europeu al qual han apel·lat els ‘Comuns’ com a vetllador de les garanties internacionals, recomana no establir cap mínim de participació, perquè això pot incitar al boicot d’una de les parts”. 

 

 

El president i el vicepresident s’han repartit els rols, i com ja és habitual quan intervenen plegats, Junqueras ha posat l’accent en la qüestió social i econòmica i Puigdemont s’ha posat al capdavant per garantir que els resultats de l’1 d’octubre s’aplicaran siguin els que siguin i digui el que digui l’Estat. “L’única possiblitat que hi hagi eleccions autonòmiques és que guanyi el no, perquè el mandat dels catalans serà continuar essent una comunitat autònoma. Jo no trigaré ni 24 hores a convocar eleccions si guanya el no”, ha assegurat. I com si estigués preparat, Junqueras ha afegit: “Si guanya el sí, començarem la implementació del resultat, amb una negociació amb Madrid, les institucions europees i també els mercats financers”. En un escenari del sí, ha afegit el president de la Generalitat, “ens posem a caminar com a Estat independent, i hem d’assumir que haurà una transició, esperem que curta, amb un full de ruta que la gent coneixerà. Perquè els catalans i catalanes han de tenir consciència que és la gent i no els despatxos la protagonista d’aquesta construcció 

 

 

Tant Puigdemont com Junqueras no han volgut respondre, malgrat la insistència -fins a tres vegades- de Vicent Sanchis, sobre una de les qüestions que més es repeteix a la premsa espanyola, i que el mateix Estat ha utilitzat en diverses ocasions per argumentar que el referèndum no es farà, si tenen un pla B per a un escenari en què l’Estat prengués el control dels Mossos d’Esquadra. Però en canvi, han estat clars a afirmar que les inhabilitacions del mandat democràtic sorgit de les urnes, i per tant, del Parlament, només el pot aturar el poble: “Només acceptarem la inhabilitació si ve del Parlament, perquè el referèndum l’habilitarà el Parlament, i en última instància serà el poble el que ens habilitarà o ens inhabilitarà amb el resultat del referèndum”, ha remarcat el president de la Generalitat, en ser preguntat si acceptaria una inhabilitació per part de la justícia espanyola. Desobediència en tota regla, com demana la CUP des del primer dia que va permetre la seva investidura. 

 

 

El president Puigdemont, que ha explicat que demanarà anar al Congrés dels Diputats ha explicar el referèndum, “perquè és evident que no han entès res i no saben per què hem arribat fins on hem arribat”, ha reconegut que  “ens hauria agradat rebre una proposta alternativa a la por i l’amenaça. Però no ha estat així, i el dia 1 d’octubre serà infinitament major l’esperança i la il·lusió que no pas la por i l’amenaça. I això és el que legitimarà el Govern per aplicar els resultats”, ha reblat.  

Entrevista a TV3 al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al vicepresident, Oriol Junqueras. | ACN

 

 

El teva-meva del president i el vicepresident -Junqueras ha donat la raó a Sanchis quan aquest ha dit que faria algunes preguntes impertinents- ha servit perquè algunes preguntes incòmodes per a cadascun dels dos acabessin respostes a quatre mans. Per exemple, Puigdemont ha lloat Junqueras en un moment de l’entrevista, assegurant que, “amb les enquestes cara com té ERC, Junqueras podria anar còmodament a eleccions, i en canvi està aquí”, quan el periodista li ha demanat, amb un to més desenfadat però directe: “Vostè els fa creure que poden confiar en vostè per una etapa diferent a l’actual?”. I la reposta més contundent ha tornat a ser de Puigdemont: “Mireu, hem acabat els 18 mesos i tota aquella gent que deia que si eleccions, que si divisió entre ERC i el PDeCAT, que si agenda secreta per acords amb Madrid… I som aqui”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa