El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont a Felip VI: “Així, no”
  • CA

 

El president de la Generalitat ha ofert aquest vespre una declaració institucional. Des del Saló Verge de Montserrat del Palau de la Generalitat, Carles Puigdemont s’ha dirigit al rei espanyol Felip VI, després del seu missatge d’aquest dimecres als ciutadans de l’Estat. “Així, no”, li ha dit amb contundència Puigdemont, i ha lamentat que amb les paraules d’ahir, el monarca espanyol “va decebre molta gent a Catalunya que l’aprecia” i que esperava d’ell “un altre to i una apel·lació al diàleg i la concòrdia”. El president català ha deixat clar també que “no compartim ni acceptem el missatge” de Felip VI, perquè “fa seu el discurs i les polítiques del PP i ignora els milions de catalans que no pensem com ells”, així com “els catalans que han estat víctimes de la violència policial que ha glaçat el cor a mig món”.

Per a Puigdemont, el Borbó “va perdre una oportunitat per adreçar-se a tothom”, i ha denunciat que “no ha tingut interès per conèixer l’opinió i la visió del Govern” i, per tant, “ha assumit un rol inadequat per aplanar els objectius del PP”. En relació a les manifestacions d’aquest dimarts arreu del país en rebuig a la violència policial, el president català ha destacat que “el poble de Catalunya va demostrar que estava unit i que fa pinya en la defensa dels valors de la democràcia, amb civisme i en pau, com sempre”. Per aquest motiu, ha volgut posar en valor “l’actitud dels catalans que us vau mobilitzar, sent fidels amb l’actitud pacífica”.

 

Des del Saló Verge de Montserrat, Puigdemont ha cridat a “sentir-nos forts, per més violència que hi vulguin posar alguns”. “Ens hem de mantenir com un sol poble“, ha insistit, abans de demanar: “No deixeu que ens ho malbaratin els que ens voldrien d’una altra manera. Estiguem molt tranquils i serens”. El president català també ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als catalans: “El que estem fent és el que d’altres pobles ja han fet i d’altres faran en el futur. Seguim un camí democràticament marcat per la voluntat dels ciutadans”. “I això hauria de ser comprès i respectat”, ha reblat. 

Mediació

 

El president de l’Executiu català ha tornat a insistir en el missatge institucional d’aquest vespre que la situació a Catalunya requereix mediació, com ja va fer en una roda de premsa des del Palau de la Generalitat el passat dilluns, l’endemà del referèndum de l’1 d’octubre. El president de la Generalitat ha revelat que hi ha ofertes de mediació però que el govern espanyol les rebutja.

 

Missatge als espanyols

 

Puigdemont ha dedicat un minut del seu discurs a dirigir-se als espanyols que s’han compromès amb la demanda dels catalans i li han donat suport: “Agraeixo l’esforç que heu fet per acompanyar el poble català“, i els ha assegurat que “mai prescindirem de l’enorme riquesa que representa la pluralitat”. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa