Puigdemont: "Estem a l’exili per continuar lluitant per la democràcia"

Borràs, Cleries, Boye i Talegón condemnen els insults que han rebut en un acte a Madrid

L’expresident de la Generalitat i cap de llista de Junts-Lliures per Europa, Carles Puigdemont, ha fet bandera de l’exili com a instrument, ha dit, per defensar els drets dels ciutadans catalans a Europa. “Jo fa un any i mig que visc a l’exili i no haurà de ser aquí en forma telemàtica. Segur que no hauria de ser candidat a les eleccions europees”, ha dit, “però avui a l’Estat hi ha presos polítics, perseguits polítics, i uns quants vivim a l’exili i hi estem bàsicament per continuar lluitant”. Ho ha sentenciat en una intervenció per videoconferència a un acte de Junts-Lliures per Europa a Madrid, on ha recordat que no podria fer aquest acte si estigués a Espanya “perquè estaria a la presó i no tindria el dret de poder expressar-se i circular”. En l’any i mig que ha passat fora de Catalunya, ha destacat, ell mateix ha pogut visitar diversos països europeus per denunciar la repressió a l’Estat i recordar que “ningú a Europa es pot desentendre del que està passant a Catalunya”.

Puigdemont ha protagonitzat un acte de la seva formació a Madrid, on els assistents –entre altres Laura Borràs, Josep Lluís Cleries, Beatriz Talegón i Gonzalo Boye- han estat increpats a la porta per dos individus que els ha propiciat insults. L’expresident ha defensat el vot per Junts perquè l’Estat espanyol “noti la vigilància” europea, i ha insistit en la lluita “democràtica” des de les opcions no violentes perquè “sense reconeixement de l’altre no és viable un diàleg d’igual a igual”. “Europa està realment preocupada pel que està passant a la justícia espanyola i a l’Estat”, ha dit. 

En aquest sentit ha afirmat que els ciutadans tenen ara una oportunitat per “donar la veu potent, clara, directa i sense intermediaris” a les institucions europees “d’aquesta lluita per la democràcia”. “Sabem que la democràcia està en risc a tot el món i hi ha amenaces en forma de populisme i xenofòbia, i de ressorgiment del nacionalisme de l’Estat, que és al·lèrgic a la diversitat i combat les minories nacionals”, ha sentenciat.

Insults i amenaces a la porta de l’acte

Dos homes han increpat els assistents a un acte de Junts a Madrid protagonitzat per l’advocat Gonzalo Boye, la diputada de Junts Laura Borràs, la periodista Beatriz Talegón i el senador Josep Lluís Cleries. Tots han estat insultats juntament amb els seus acompanyants a la porta de l'hotel madrileny on es feia l'acte, just abans que hi entressin. "A què veniu a la capital?", els ha dit un d'ells, que duia una samarreta de el Cid Campeador. "No aconseguireu res. No us sortireu amb la vostra. Alguns hem jurat bandera, sabeu? I si cal lluitar, lluitarem fins al final", ha insistit en un to agressiu assenyalant-los amb el dit. 

"Grava, grava i després ho traieu a la puta TV3", ha continuat l'home quan diverses persones han començat a gravar els fets amb el mòbil. En un primer moment, els insults es dirigien només a Boye a qui ha dit "segrestador", "terrorista", "roig de merda" i "col·laborador d'ETA". Un altre home els ha titllat d'"ignorants catalans" o "gentussa", entre d'altres insults. Finalment han acabat marxant.

Cleries diu que Sánchez “encara està amb la mentalitat del 155”

El portaveu de Junts al Senat, Josep Lluis Cleries, ha afirmat que l’intent de designació del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, com a president del Senat, demostra que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “encara està amb la mentalitat del 155”. “Es pensen que segueixen manant a Catalunya i que fan el que els ve de gust, però Junts som els del 135, els 135 diputats del Parlament que son sobirans per decidir sobre Catalunya”, ha dit. En aquest sentit ha insistit a justificar el ‘no’ de la seva formació a la votació sobre la designació d’Iceta com a senador autonòmic. “Es pot parlar de Cortesia quan hi ha presos polítics, exiliats i quan el senyor Iceta va votar la suspensió de diputats i va donar l’esquena als familiars dels presos quan van venir al Parlament?” ha preguntat Cleries. 

Borràs defensa una resposta “cívica, pacífica i democràtica”

La diputada de JxCAT al Congrés, Laura Borràs, ha afirmat que malgrat els incidents que han tingut lloc a la porta la seva formació “dóna la cara” en defensa dels drets dels ciutadans. Segons Borràs, la llista de Junts-Lliures per Europa, amb Puigdemont al capdavant, és una opció “transversal” que actua de manera “cívica, pacífica i democràtica” com a persones “lliures a una Europa lliure”. Borràs ha augurat un “vot massiu” que s’ha de convertir, ha dit, en immunitat parlamentària per a Carles Puigdemont i Clara Ponsatí. 

Talegón emplaça a la resta de partits a condemnar l’incident

La periodista Beatriz Talegón ha denunciat “l’odi, la ràbia, l’insult i l’agressió” que han patit els assistents a l’acta i ha assegurat que espera que la resta de formacions condemnin aquest “atemptat a la democràcia”. “Aquesta és la raó d’una candidatura oberta com aquesta”, ha afirmat, que “va més enllà de les sigles”. Talegón ha assegurat que “no és la primera vegada” que s’intenti impedir la llibertat d’expressió en aquest acte, o que Carme Forcadell estigui a presó per “permetre un debat” sobre qüestions que la cambra volia debatre. 

Boye: Trobaran una resposta “valenta”

L’advocat Gonzalo Boye ha afirmat que la candidatura de Puigdemont “no és contra ningú, sinó a favor de tothom, fins i tot els energúmens que estaven a la porta” de l’acte d’aquest diumenge. Segons Boye, l’Estat està “provant per tots els mitjans que el president Puigdemont arribi al Parlament europeu”. El d’avui, ha dit, és un “acte valent” perquè hi ha “energúmens com els d’aquest diumenge” però trobaran com a resposta “valentia”. 

 
 

Comentaris