El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont: “El resultat és un mandat que el Govern es compromet a aplicar”
  • CA

 

 

La resposta del poble de Catalunya a la pregunta “Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?” del referèndum que se celebrarà el proper 1 d’octubre serà vinculant, al marge de quina sigui la reacció del govern espanyol i del Tribunal Constitucional. És el compromís que ha pres el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al pati dels Tarongers, on ha fet l’anunci de la data i la pregunta: “La resposta que donini els ciutadans en forma de sí o no serà un mandat que el Govern es compromet a aplicar. Toca als ciutadans decidir el seu futur, és a les seves mans i a les de tots fer-ho possible”. 

 

 

Puigdemont ha remarcat que el Govern es compromet a “vetllar per l’organització i la celebració del referèndum“, i ha fet una crida als ciutadans i ciutadanes a “assumir col·lectivament l’exercici d’un dret inalienable, el dret de les persones a decidir lliurement el futur del seu país”.

Anunci de la data i la pregunta del referèndum | Jordi Borràs

 

 

En la seva intervenció, el president ha justificat per què s’ha arribat fins al dia d’avui, repassant els diversos ‘no’ al diàleg que ha donat Madrid. Tot comença, segons ha explicat, el 27 de juny de 2010 amb la sentència del TC: “Hi va haver diàleg amb l’Estat, sí i molt, hi va haver pacte amb les institucions? Sí, al Congrés i al Senat, i hi va haver un referèndum acordat. Va servir per trobar solucions? No. Una sola institució judicial, fortament polititzada i amb membres compromesos amb el partit que avui governa, va ser suficient per acabar amb el diàleg. I avui aquell tribunal no és millor, avui pot suspendre càrrecs electes de manera fulminant sense judici”, ha argumentat.

 

 

El president ha relatat que s’ha perseguit l’acord “de manera reiterada”, i que “hem fet arribar la nostra ferma voluntat de trobar una solució, ho hem explicat arreu del món, però estem arribant al final de la legislatura i no hem tingut cap resposta”. En aquest sentit, ha dit que “tothom sap que el marc legal no impedia atendre la demanda catalana. Però el problema real és “el no quiero” de Rajoy.  I amb un “no quiero” és millor no anar a l’altar”, ha dit.  Però alhora, Puigdemont ha remarcat que “no és una negació individual, sinó de tot un sistema polític, i segurament també social, mediàtic i econòmic, que 40 anys després del retorn del president Tarradellas, ha estat incapaç de mostrar cap voluntat de solució”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa