El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont dibuixa la Catalunya sense “subjugació espanyola”
  • CA

 

El president de la Generalitat ha fet una intervenció catch all en el Debat d’Orientació Política del Govern, adreçat a recollir suports d’altres grups parlamentaris més enllà de la CUP, objectiu prioritari de l’executiu de JxSí per tirar endavant els pressupostos del 2017. Puigdemont ha deixat clar que no renuncia a aconseguir el suport d’altres partits més enllà del no segur al full de ruta per part del PP, C’s i el PSC, i el sí però no de CSQP.  Puigdemont s’ha adreçat a tots els diputats i diputades per demanar-los que “mirem que en allò que estem d’acord, no hi posem més dificultats del compte i busquem l’entesa abans que la confrontació. No s’avergonyeixin de les coincidències amb grups amb els quals pensin diferent en molts àmbits, almenys donin una oportunitat a l’acord”, ha pregat el president. 

 

Puigdemont ha desgranat la política del Govern en una desena d’eixos, que han de ser claus per deixar el país a les portes de la independència en àmbits com l’economia productiva, la sostenibilitat energètica, la xarxa de transports, la confiança en les institucions, l’estat del benestar, la justícia social, la seguretat, la igualtat i la projecció exterior. Aquests àmbits han servit a Carles Puigdemont per remarcar les dificultats que a dia d’avui suposa el fet que bona part de les decisions que afecten la qualitat de vida dels catalans depenen de decisions que es prenen des de Madrid.

 

Alguns exemples, el transport ferroviari: “Els 400.000 catalans que agafen el tren cada dia no es mereixen els retards i incidents continus per incompliments de promeses fetes i mai executades per part de l’Estat espanyol. S’imaginen on podríem arribar com a país si aquestes infraestructures es poguessin gestionar des d’aquí, i sense una política subjugada a l’Estat?”, ha etzibat.

Alguns dels consellers del Govern, durant la intervenció de Carles Puigdemont | Jordi Borràs

 

Catalunya flota malgrat el jou

 

De fet, Puigdemont ha bastit el seu discurs a partir d’una comparativa de la situació actual de Catalunya “subjugada a l’Estat espanyol” i la Catalunya que pugui prendre decisions de forma sobirana. I tot i la dependència, Puigdemont ha remarcat que Catalunya es troba en una posició molt millor que la que transmeten “determinats mitjans de comunicació estatals per desacreditar el procés”. En aquest sentit, el president ha posat xifres: “Catalunya lidera la creació d’empreses i les inversions estrangeres a l’Estat, i això passa des del 2012, data d’inici del procés”.

 

De fet, tot i que Puigdemont ha lamentat que “Catalunya no pot donar les millors eines a les 16.000 empreses catalanes i les 6.400 empreses estrangeres que operen al país perquè l’Estat bloqueja el corredor mediterrani”, també ha posat en valor la feina de l’executiu a través de les oficines exteriors, molt criticades pel PP i C’s, que pal·lien els efectes de la dependència en infraestructures: “Per cada euro invertit en oficines exteriors, l’obtenim 26 en inversió estrangera i 49 en exportacions”.

 

La banqueta de C’s, durant la intervenció del president Puigdemont | Jordi Borràs

 

I per si els diputats i diputades s’adormien amb tantes xifres, Puigdemont s’ha referit a la llengua per despertar la banqueta ciutadana i popular: “Escoltin, això no els agradarà però els fets són les fets, i les dades desmunten els seus arguments: La mitjana de Catalunya en coneixement de la llengua castellana està per sobre de la mitjana espanyola”. La resposta, fressa a la banqueta dels populars i de C’s. La resposta, i els informes que branda C’s però que ningú no ha vist mai, arribaran en el torn de rèplica.

 

Un missatge per a la CUP

 

Puigdemont ha donat també un missatge directe a la CUP: “L’Estat propi és la millor eina per garantir les polítiques socials que es mereixen els nostres ciutadans, però mentre no arriba, utilitzem els pressupostos”. Ha insistit que la proposta que formularà al Parlament el vicepresident Oriol Junqueras mantindrà l’aposta per la despesa social, que “en els pressupostos del 2016 que no es van arribar ni a debatre ja suposaven el 76% de la despesa”. El president ha remarcat que, “tot i la no aprovació dels pressupostos, el Govern està donant compliment a més del 75% de les mesures del ple extraordinari sobre la pobresa energètica”, i ha anunciat una nova trobada per valorar l’aplicació de les mesures aprovades amb les entitats i partits que en van formar part.  

 

La banqueta de la CUP, clau en aquest debat de política general | Jordi Borràs

 

En aquest sentit, Puigdemont ha avisat que “es enfrontem a diverses deslleialtats per part de l’Estat en qüestions que afecten la població més vulnerable”. Ha posat com a exemple la dependència, denunciant que l’Estat s’ha de fer càrrec del 50% de la despesa, però només ha pagat el 18%, un fet que ha impedit crear 18.150 noves places residencials.

 

“Davant les adversitats, reaccionem amb més empenta”, ha avisat Puigdemont davant d’ofensiva del TC per tombar lleis que pretenen revertir la situació de precarietat de molts catalans, com ha estat el cas de la llei d’emergència habitacional i de pobresa energètica. Ahir mateix, la consellera Meritxell Borràs va anunciar l’aprovació d’un nou projecte de llei per contrarestar l’atac de del TC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa