El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont demanarà per carta a Ana Pastor explicar el referèndum al Congrés
  • CA

 

Després que aquest divendres fixés la data i la pregunta del referèndum en un acte solemne al pati dels Tarongers de la Generalitat, el president Carles Puigdemont farà un altre intent per explicar a l’Estat el full de ruta català. Però aquesta vegada, tal i com va avançar El Món el passat 2 de juny, el president no vol anar a Madrid a demanar permís per consultar el poble català, sinó a explicar en què consistirà el referèndum, i si el govern espanyol vol, pactar-ne les condicions. La Vanguardia afegeix avui que “el president té previst remetre una nova missiva oferint diàleg al govern espanyol i els partits d’àmbit estatal, però aquesta vegada a través de la presidenta de la Cambra baixa, Ana Pastor”. El diari afegeix que Puigdemont “busca una invitació de la presidenta del Congrés per fer efectiu el més semblant a un cara a cara amb Mariano Rajoy, cosa que al Palau de la Generalitat argumenten amb la decisió del president Rajoy de donar la rèplica a l’hemicicle a la moció de censura presentada per Podemos. ‘Si té temps per replicar Pablo Iglesias, hauria de poder fer un esforç per afrontar el que ell mateix considera com un greu problema“, sostenen fonts de l’executiu català citades per La Vanguardia. 

Anunci de la data i pregunta del referèndum | Jordi Borràs

 

 

Tal i com va avançar El Món fa 10 dies, la decisió de Puigdemont de comparèixer al Congrés, amb la condició de tenir fixada ja data i pregunta, respon a una estratègia del Govern: “Hem de tallar d’arrel el relat que s’ha muntat des de Madrid en el sentit que ells ofereixen parlar i nosaltres ho rebutgem“, explicaven a aquest diari fonts pròximes al president. Per tant, Puigdemont anirà a Madrid a oferir diàleg, però a partir d’una proposta articulada.

 

 

El president català ha ofert diverses vegades la possibilitat de negociar fins a l’últim minut, però sempre sobre bases sòlides i realistes. En aquest sentit, només es plantejaria modificar la data i la pregunta en el supòsit que l’Estat obrís una negociació seriosa i creïble. Tot plegat, un recorregut molt diferent al del pla Ibarretxe, que va quedar bloquejat a Madrid per manca de determinació del PNB i de suport social al País Basc. Puigdemont, en canvi, ofereix ara anar-hi amb una proposta acordada i acceptada prèviament a Catalunya i amb el suport explícit de les entitats sobiranistes.

 

 

L’estratègia, tal i com van explicar fonts de Palau a El Món, és tornar la pilota a l’Estat, que hauria de decidir si manté la invitació al Congrés un cop s’ha anunciat el dia del referèndum i la pregunta amb què es convocarà als ciutadans. “Si tot i així el conviden, hi anirà. Si no, seran ells els que es tancaran al diàleg“, concloïen aquestes fonts el passat 2 de maig. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa