Puigdemont demana "confiança", la CUP, ratificar la DUI

La votació al ple de dijous de la proposta de resolució per legitimar el president és clau per tirar endavant l'acord independentista o tornar al punt de partida del 21D

 
El president Carles Puigdemont a Bèlgica
El president Carles Puigdemont a Bèlgica | Europa Press

 

Les declaracions del president Puigdemont assegurant que si no té la confiança del Parlament de Catalunya plegarà han encetat una nova polèmica sobre la interpretació d'aquestes paraules, si es tracta de l'anunci d'un pas al costat davant la més que probable investidura d'un altre candidat o candidat, o si simplement Puigdemont es refereix a la seva petició que el Parlament expressi la seva "confiança" en ell mitjançant la votació de la proposta de resolució presentada per JxCAT que pretén legitimar Puigdemont des de l'hemicicle perquè pugui exercir les funcions des president des de l'exili, encara que nominalment el president de la Generalitat sigui un altre company o companya de files. Fonts de JxCAT consultades per El Món insisteixen que el president no anuncia cap pas al costat, sinó que insisteix en la condició de ser "legitimat" en una votació a la cambra, que no implica ser investit president de la Generalitat. L'estratègia és, afegeixen, sostenir la legitimitat republicana des del Parlament, i que el Govern a l'exili estigui legitimat pel poble de Catalunya per tirar endavant. Per tant, sentencien, les paraules de Puigdemont d'aquest dimarts van en la línia de remarcar la importància d'aprovar la PR i tenir una fotografia d'una votació sobre Puigdemont guanyada a l'hemicicle.  De moment, JxCAT només compta amb el vot d'ERC, i podria tenir el suport dels Comuns en alguns punts, però no en tota la PR. 

 

Llegiu aquí la proposta de resolució de JxCAT 

 

Ara bé, Puigdemont feia aquest avís de pas al costat perquè la CUP va explicitar els seus dubtes sobre el vot dels quatre diputats a la proposta de resolució presentada per JxCAT en solitari aquest divendres. El líder de la CUP, Carles Riera, va assegurar que el text de la resolució "és molt preocupant perquè és un text autonomista", i va denunciar el perill que JxCAT i ERC estiguin planificant un simple retorn a l'autonomia. En aquest sentit, els quatre vots de la CUP, imprescindibles per a assolir la fotografia que demana el president Puigdemont amb 68 vots favorables a la seva legitimació com a president de Catalunya -al marge del president o presidenta de la Generalitat-, estan condicionats al fet que JxCAT accepti les esmenes que els cupaires van entrar al registre, la principal de les quals demana la ratificació de la DUI proclamada, també a través d'una proposta de resolució, el passat 27 d'octubre. 

 

Llegiu aquí el paquet d'esmenes de la CUP a la proposta de resolució de JxCAT 

 

 

La CUP demana que s'inclogui un punt en la resolució segons el qual el Parlament "es reafirmi i reiteri la declaració d'independència" aprovada pel Parlament el 27 d'octubre, que va desencadenar l'activació de l'article 155 de la Constitució. També considera imprescindible que la cambra catalana es reiteri en la proclamació de Catalunya com un estat independent, que Puigdemont va deixar en suspens abans de traslladar-se a Bèlgica. I un altre afegit clau per als cupaires és que es modifiqui el text que explicita que el Parlament disposa de la majoria parlamentària per ratificar la confiança de Puigdemont com a "president de la Generalitat", i proposa que es faci referència a "candidat a la investidura" per evitar llenguatge autonòmic.

El president Puigdemont vota sí a la proposta de resolució que declarava la República el 27 d'octubre
El president Puigdemont vota sí a la proposta de resolució que declarava la República el 27 d'octubre | Jordi Borràs

 

Pel que fa al punt que legitima Puigdemont, la CUP inclou un text en què demana que el Parlament activi de manera immediata tots els instruments necessaris per garantir els drets civils i polítics dels electes i "restablir la república catalana i les seves institucions, començat per la seva presidència i les seves facultats per legislar i governar". Aquest dimecres, i segurament les primeres hores de dijous abans d'entrar al ple a les 10h, seran claus per determinar si hi ha un acord per la PR o no, peça clau per a JxCAT per poder seguir endavant amb el nou full de ruta. En cas que aquesta proposta no s'aprovés, s'obriria una nova crisi en l'independentisme, i que algunes fonts no descarten que pogués provocar noves eleccions si no es trobés el desllorigador. Per a JxCAT, la legitimació del president en una votació a la cambra -que no vol dir una investidura- és del tot irrenunciable. 

 

Comentaris