Puigdemont crida a la "persistència" i a evitar "la resignació"

El president diu que és necessari per aconseguir "tot el que Catalunya es proposa"

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat la presa de possessió de dos nous membres de la Comissió Jurídica Assessora per fer una crida a la "persistència" dels catalans en el marc del procés sobiranista. Sense esmentar en cap moment el referèndum ni la independència directament, Puigdemont ha volgut emmarcar les seves paraules en "l'actual context" de Catalunya, deixant clar a que feia referència. A més, ha clamat contra "la renúncia i la resignació" i ha avisat que aquestes qualitats no tindran "cap oportunitat" ara mateix. El president ha considerat que només així Catalunya podrà dir d'aquí a uns anys que "ha guanyat el combat i ha aconseguit tot el que es proposava", i ha recordat que quan la societat "ha persistit" com amb la lluita contra ETA i el terrorisme ha vençut "els que volien laminar la justícia".

"Persistirem, i demano que persistiu, perquè la persistència ens apropa molt més a l'idea de justícia, és més fàcil abastar-lo si persistim que amb la idea de renuncia i resignació, que no ens apropen al combat de la justícia. La renúncia i resignació és el que molts voldrien, però dissortadament per a ells, en aquest context i en aquest país, no hi donarem cap oportunitat ni possibilitat". Amb aquestes paraules, Carles Puigdemont ha volgut esperonar els catalans perquè resisteixin i no abandonin les seves reivindicacions davant aquells que volen aixafar-les. En aquest sentit, el president ha volgut relligar aquesta "persistència" que reclama amb la que s'ha tingut a Catalunya contra el terrorisme. "Avui és un bon dia per recordar que hem persistit; avui fa 30 anys de l'atemptat d'Hipercor.

Si no hagués estat per la persistència, pel valor de tantes i tantes persones i algunes d'elles anònimes, el combat no s'hagués guanyat. I avui podem dir que estem més a prop de l'ideal de justícia davant qui intenta laminar la justícia perquè hem persistit. D'aquí a uns anys direm el mateix: hem aconseguit tot el que el poble de Catalunya s'ha proposat perquè hem persistit i no ens vam resignar ni hi vam renunciar", ha sentenciat el president davant els membres de la Comissió Jurídica Assessora. Precisament Puigdemont ha volgut lloar aquest ens consultiu i comparar-lo amb altres. Sense esmentar directament el Consell d'Estat espanyol o el Tribunal Constitucional, el president n'ha fet referència pel context de les seves paraules. I en comparar-los amb l'ens català, ha aprofitat per criticar les maneres dels espanyols.

 

"La Comissió Jurídica Assessora actua bé, funciona, i eleva la credibilitat del nostre sistema democràtic perquè s'allunya de les practiques viciades i intervinents d'altres tradicions, i s'apropa a la professionalitat i la independència en que es basen les millors practiques europees", ha dit. Per a Puigdemont, "no hi ha dret sense drets i no hi ha estat de dret sense estat de drets". "No hi ha un dret de menor. Tots són irrenunciables per a tota comunitat que vulgui considerar-se un estat de dret", ha comentat. Carles Puigdemont ha presidit la pressa de possessió de Maria Mercè Darnaculleta, en substitució d'Enric Argullol, i Francesc Esteve, com a director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, com a membres de la Comissió Jurídica Assessora. El seu president, Albert Lamarca, ha aprofitat el seu discurs per presentar la memòria del 2016 i explicar que s'han fer 344 dictàmens diferents.

 

 

A la seva intervenció, a més, Lamarca ha remarcat que aquest any s'ha pogut veure com Catalunya té un Govern "ple de determinació per assolir alts i nobles objectius". I ha criticat que en moltes ocasions sembli "extraordinari" que decisions polítiques i jurídiques "es prenguin d'acord amb la majoria de la societat". "Hauria de ser sempre la regla, la normalitat", ha dit, tot afegint que "sempre hi ha hagut normes jurídiques i lleis que s'han aplicat, però altra cosa és que sempre hagin estat amb la idea de justícia que coneguem avui".

 

Comentaris