El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont convocarà la Junta de Seguretat com a molt tard la primera setmana de juliol
  • CA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convocarà la Junta de Seguretat com a molt tard la primera setmana de juliol davant la negativa reiterada del govern espanyol. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la consellera de la Presidència i portaveu el Govern, Neus Munté, ha assegurat que el president de la Generalitat té la potestat de convocar-la. “L’ordre del dia està pràcticament pactat des de fa molts mesos, hi ha hagut diferents oferiments de dates i en tot moment en hem trobat amb excuses”, ha lamentat Munté per justificar que el Govern hagi decidit en la reunió d’aquest dimarts tirar pel dret i convocar-la de manera unilateral. Munté també ha contraposat l’actitud del govern de Rajoy amb aquest tema amb la “rapidesa” amb què s’ha celebrat la Junta de Seguretat del País Basc.

Munté ha defensat que la seguretat d’un país “no pot estar subjecte a pròrrogues ni demores de cap tipus” i ha lamentat les “excuses” que ha anat donant el govern espanyol en els últims temps per no convocar-la. “Primer era perquè el govern estava en funcions i després perquè hi havia una pròrroga pressupostària”, ha explicat la consellera. 

 

De fet, aquest dimarts el conseller de l’Interior, Jordi Jané, s’ha reunit amb els grups parlamentaris per analitzar la situació i, en el marc del Consell Executiu, el Govern ha decidit posar data a la reunió encara que no hi hagi acord amb el govern espanyol per convocar-la. 

Segons Munté, el Ministeri de l’Interior ha esgrimit “serrells tècnics” per no celebrar-la però la consellera ha assegurat que al Govern no li consten i s’ha preguntat per quin motiu el Ministeri de l’Interior manté la negativa a celebrar-la. 

 

“Fent ús d’aquesta capacitat del president de la Generalitat de convocar-la i convençuts que pel ministre de l’Interior aquest objectiu de la seguretat també és primordial, hem pres la decisió de convocar la Junta de Seguretat sense cap més demora”, ha conclòs Munté. 

 

Jané es reuneix amb representants dels grups polítics

 

El conseller d’Interior, Jordi Jané, s’ha reunit aquest dimarts al migdia amb representants dels grups polítics a la seu del departament per avançar-los que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convocaria la Junta de Seguretat de Catalunya com a molt tard la primera setmana de juliol. Jané ha insistit en la reunió que és imprescindible que la junta se celebri, segons han explicat fonts del Departament d’Interior. L’òrgan encarregat de coordinar les polítiques de seguretat i l’activitat dels cossos policials a Catalunya no es reuneix des del març del 2009. 

 

Alguns dels temes que el Govern vol abordar a la Junta de Seguretat són la integració dels Mossos d’Esquadra al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO); la seva presència permanent a la Mesa d’avaluació de l’amenaça terrorista, ja que de moment assisteixen en algunes sessions com a convidats; accedir als fòrums de policies internacionals, tal com estableix l’article 164 de l’Estatut de Catalunya i participar en les trobades de l’Oficina Europea de Policia (Europol). Un altre dels temes que vol tractar és el deute del govern espanyol per les despeses per increment de la plantilla dels Mossos d’Esquadra posterior al 2009, que la Generalitat xifra en més 500 milions d’euros. 

 

Tot i que és el president de la Generalitat qui té la potestat de reunir la junta i qui l’encapçala, el Govern havia buscat fins ara l’entesa amb l’executiu espanyol perquè, de la reunió, se n’ha de sortir amb acords i convenis signats. Amb l’anunci del Govern d’aquest dimarts de convocar la junta el juliol, el Departament d’Interior mantindrà els contactes amb el ministeri per celebrar la junta i, per això, encara no s’ha tancat una data. Ara bé, si finalment no es posen d’acord, el Govern convocarà la junta per a les properes setmanes. Fa mesos que el conseller d’Interior reclama al govern espanyol que es convoqui la Junta de Seguretat i, en els darrers, representants del departament i del ministeri han estat negociant l’ordre del dia d’una eventual reunió. 

 

Jané també ha mostrat davant els representants polítics plena confiança per poder tirar endavant la convocatòria de les 500 noves places de Mossos d’Esquadra, tot i el requeriment del Ministri d’Hisenda per limitar-les a 50. El conseller ha insistit que tenen tots els arguments jurídics per validar les noves places i treballa perquè la convocatòria aquest juny, si bé vol assegurar-se que tingui totes les garanties. L’última convocatòria de Mossos va ser el 2011, amb 600 places.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa