Puigdemont i Comín denunciaran a Luxemburg el retard en ser eurodiputats

L’anterior president del Parlament Europeu podria haver incorregut en una malversació per les despeses que ha provocat als eurodiputats catalans

La recent entrada de Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats al Parlament Europeu ha obert una altra porta a la via judicial: la denúncia a l'anterior president, Antonio Tajani, per impedir-los accedir al càrrec. Segons ha pogut saber El Món, la defensa dels polítics catalans exiliats demanarà aquest dimecres al Tribunal de Luxemburg que reconegue que ambdós tenien raó quan es van presentar quasi a les portes de la seu a Estrasburg el passat mes de juliol i no els van deixar entrar. El Tribunal General Europeu els va denegar les mesures cautelars d’urgència per a que poguessin ser reconeguts com a eurodiputats i se'ls permetés accedir al plenari amb la immunitat del càrrec.

Aquesta nova petició davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea buscaria la imputació de l’anterior president del Parlament Europeu, el popular Antonio Tajani, per posar tot tipus d’entrebancs al reconeixement de Puigdemont i Comín com a eurodiputats, impedint-los l'entrada a les seus oficials, al procediment de verificació de credencials i la pressa de possessió del càrrec.

La defensa de Puigdemont i Comín, Gonzalo Boye, demanarà també les costes del procès i totes les depeses que varen suportar viatjant a Estrasburg per a la sessió inaugural del Parlament el passat juliol. Aquest procediment podria acabar amb Tajani imputat a Europa per malversació de cabdals públics, tenint en compte que si el Parlament és condemnat, aquestes despeses correrien a càrrec dels diners de tots els ciutadans.

Carles Puigdemont i Toni Comín van haver de quedar-se a l’altra banda del Pont d’Europa, que uneix França amb Alemanya, ja que no se'ls reconeixia com a eurodiputats i, per tant, no tenien la immunitat parlamentària que els garantira que no serien ser detinguts per la gendarmeria francesa. El perill era que Espanya podria activar de forma immediata una ordre europea de detenció que, degut a la tradicional col·laboració policial i judicial amb França, hagués comportat la molt possible detenció en territori francés dels dos polítics exiliats a Bèlgica.

Puigdemont i Comín es van traslladar a Estrasburg amb l'esperança de que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg estimara la petició de les cautelars d’urgència -cautelaríssimes- reconeixent-los com a eurodiputats. La resposta d’aquest tribunal va ser negativa el mateix 1 de juliol, dos dies abans de la inauguració del plenari inaugural.

El TJUE va donar per vàlida l'actuació del president Tajani i va dir textualment al seu comunicat que, "atès que és indiscutible que els noms dels demandants no estaven inclosos en la llista remesa per les autoritats espanyoles al Parlament el 17 de juny de 2019, ha d'estimar que, a primera vista, els demandants no havien estat declarats oficialment electes".

 

La nota per a la premsa, resum de la resolució judicial, deia també que, "per tant, no pot prosperar l'al·legació dels demandants segons la qual el Parlament hauria d'haver considerat que la proclamació de el 13 de juny de 2019 era la declaració oficial i no hauria d'haver tingut en compte la llista remesa per les autoritats espanyoles el 17 de juny de 2019".

Aquesta decisió del tribunal europeu i l’actuació prèvia de Tajani s’han demostrat contràries al dret europeu després de la sentència del mateix tribunal en la qüestió prejudicial presentada pel Tribunal Suprem en relació al líder català empresonat Oriol Junqueras. La resolució judicial entra en el fons de manera extensiva i reconeix que la única condició per a ser eurodiputat és el nombre de vots. És per això que, sis mesos desprès, i amb la sentència recent dictada, el nou president del Parlament, David Sassoli, va anomenar eurodiputats Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín, amb la suspensió immediata del primer per trobar-se a la presó complint sentència ferma.

 

Comentaris