El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont cessa el conseller Baiget i el substitueix per Santi Vila
  • CA

 

“Ens fem responsables d’aquesta tasca, ens comprometem a dur-la a terme i a aplicar-ne els resultats”. “Ens comprometem a organitzar, convocar i celebrar un referèndum per donar resposta al mandat democràtic que hem rebut de la ciutadania”. Aquest va ser el compromís que va assumir el Govern de JxSí en ple, inclosos tots els alts càrrecs de les conselleries, en un acte solemne al pati dels Tarongers el passat 21 d’abril del 2017. Compromís que va quedar signat per cadascun d’aquests càrrecs, inclòs el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. Però aquest dilluns s’ha produït la primera crisi, com a mínim oficial, de l’executiu de Carles Puigdemont. El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha estat destituït del seu càrrec després de qüestionar la viabilitat del referèndum per la via unilateral en una entrevista a El Punt Avui. Baiget, del PDeCAT, serà susbtituït en el càrrec pel conseller de Cultura, Santi Vila, que mantindrà temporalment la cartera de Cultura fins que es nomeni un nou titular del departament. El relleu entrarà en vigor aquest dimarts quan sigui publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Tot plegat, a les portes de l’acte al Teatre Nacional de Catalunya en què Junts pel Sí té previst de donar alguns detalls tècnics i legals sobre el referèndum de l’1 d’octubre. 

Foto de família al pati dels Tarongers pel compromís del Govern amb el referèndum | Jordi Borràs

 

 

Jordi Baiget ha estat cessat de forma fulminant després d’assegurar en una entrevista que el referèndum de l’1 d’octubre es pot semblar al del 9-N: “Hi aniran tant en contra que potser haurem de fer alguna cosa diferent i alguna cosa diferent es pot semblar a un 9-N. Per això, quan bandegem el 9-N, quan diem que ara no farem un 9-N, a mi aquestes declaracions no m’agraden, ens tanquen portes…”. També ha dit que l’Estat té tanta força que podria provocar que Catalunya no pugués fer el referèndum i que la llei per celebrar-lo s’aprovarà però “en el minut 1 vindrà la suspensió”.

 

Baiget tornava a insistir en els riscos de la unilateralitat  poques hores després, afirmant que “seria un irresponsable” en tirar endavant un projecte de referèndum sobre la independència sense pensar en les conseqüències. Les declaracions han generat de seguida reaccions a l’arc parlamentari català, com per exemple les de la CUP, que ha demanat la dimissió del conseller.

La coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal | PDeCAT

 

 

Poc després que es conegués el posicionament de Baiget, el PDeCAT havia tancat files amb el conseller. Ha estat la coordinadora general del partit, Marta Pascal, qui s’ha mostrat “tranquil·la” pel compromís “clar, inequívoc i sense fissures” del conseller amb l’1-O. En una roda de premsa a la seu de la formació posterior al Comitè Nacional, la també diputada de Junts pel Sí ha constatat la “confiança plena” del PDeCAT en tots els membres del Govern, i ha assegurat que Baiget “no fallarà”, en el referèndum. 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa