El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont avisa Pastor que vol anar al Congrés a explicar-se, no a demanar permís
  • CA
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont | ACN

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat aquest divendres una carta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, per fer-li saber la seva voluntat d’explicar a la cambra espanyola el referèndum que ha quedat convocat per al proper 1 d’octubre. “Em sembla important que tots els diputats del Congrés puguin escoltar, en tant que màxim responsable institucional de Catalunya, les raons per les quals hem arribat fins aquí i per quina raó el meu Govern sol·licita dialogar sobre la proposta de referèndum amb el Govern espanyol”, argumenta Puigdemont en la carta a la qual ha tingut accés El Món. 

 

Carta que ha enviat Puigdemont a la presidenta del Congrés, Ana Pastor | El Món

 

 

De fet, la missiva comença recordant a Pastor que el mateix Puigdemont va adreçar una carta a Rajoy per “sol·licitar un diàleg al votant de la proposta de celebració d’un referèndum, i com segur que també coneix, aquesta carta va obtenir el rebuig com a resposta”. Puigdemont també li comunica a Pastor l’enunciat del a pregunta i la data prevista, i li recorda que, “malauradament, les aspiracions legítimes i majoritàries -formulades pels diferents grups parlamentaris al llarg d’aquests anys per resoldre les demandes majoritàries dels catalans- sempre han estat rebutjades, retallades o imcomplertes, ja sigui en aquesta cambra que vostè presideix o al govern espanyol”, escriu el president de la Generalitat. 

 

Davant d’aquesta situació, Puigdemont conclou que no pot anar a Madrid a demanar permís, sinó a explicar les raons per les quals Catalunya exercirà la sobirania: “No sembla raonable tornar a formular propostes que estan destinades a córrer la mateixa sort”, i sentencia que està convençut que “un debat d’aquesta transcendència és necessari i s’ajusta a allò que els ciutadans esperen de les seves institucions de representació”. I acaba dient a Ana Pastor que resta a la seva disposició “perquè aquest debat es pugui celebrar tan avait com sigui possible”.

 

 

Tal i com va avançar El Món el passat 2 de juny, Puigdemont només es plantejava anar al Congrés amb una proposta acordada i acceptada prèviament a Catalunya i amb el suport explícit de les entitats sobiranistes, i només es plantejaria modificar la data i la pregunta en el supòsit que l’Estat obrís una negociació seriosa i creïble. Tot plegat, un recorregut molt diferent al del pla Ibarretxe, que va quedar bloquejat a Madrid per manca de determinació del PNB i de suport social al País Basc. L’estratègia és tornar la pilota a l’Estat, que hauria de decidir si manté la invitació al Congrés un cop s’hagi anunciat el dia del referèndum i la pregunta amb què es convocarà als ciutadans. “Si tot i així el conviden, hi anirà. Si no, seran ells els que es tancaran al diàleg“, van assegurar a El Món fonts del Govern, que remarcaven que la idea és “tallar d’arrel el relat que s’ha muntat des de Madrid en el sentit que ells ofereixen parlar i nosaltres ho rebutgem“. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa