Puigdemont assegura que la república de Catalunya serà "un país jurídicament sà"

El president diu també que garantirà la independència judicial i la separació de poders que es troba a faltar a l'Estat espanyol

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha compromès aquest divendres a garantir "rigor, certesa i seguretat" en el procés de creació del nou estat català. Puigdemont ha clos amb aquest missatge l'acte de lliurament de la memòria anual de la Comissió Jurídica Assessora, un organisme que, segons ha dit el president, ajudarà a complir aquest objectiu. A més, després de criticar la manca d'independència judicial a l'Estat espanyol, Puigdemont ha afirmat que la república catalana que vol construir serà "un país jurídicament sà", amb aquesta llibertat de la Justícia i amb la separació de poders que troba a faltar ara mateix a l'Estat espanyol. Les paraules del president arriben just el dia després que es conegués que el TSJC obrirà judici oral contra l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega, i l'exconsellera Irene Rigau per la celebració del 9-N.

 

Carles Puigdemont ha aprofitat que el president de la Comissió Assessora Jurídica, Albert Lamarca, ha parlat en la seva intervenció de la importància del dret i la justícia en una societat com la catalana per cloure l'acte amb un discurs lloant la feina dels membres de l'organisme, i convidant-los a mantenir la seva tasca assessora "en aquest viatge cap al nou estat" català. "Se'ns exigeix garantia i és bo que responguem. Per nosaltres, en aquest viatge és indispensable", ha assegurat. 

 En aquest sentit, ha explicat que considera que aquesta "garantia" és el que "la gent espera" en la creació de la república catalana, i que és per aquesta "voluntat de fer les coses ben fetes" que "el món mira Catalunya". "Els governants hem adquirit un compromís de fer-ho amb les màximes garanties i amb rigor, i per això miren com exercim aquest compromís de garantia, rigor i certesa. Rigor, certesa i seguretat, que contrasten quan no hi ha", ha sentenciant, tot garantint que aquestes condicions seran presents en la creació del nou estat. 

 

A més, Puigdemont ha aprofitat que dijous es va conèixer l'obertura del judici oral contra Mas, Ortega i Rigau per criticar la manca d'independència judicial i el comportament de la justícia espanyola respecte de la utilització que en vol fer el govern de l'Estat. En aquest sentit, la esmentat la caiguda d'Espanya dins els rànquings europeu i internacional en aquesta matèria i ha citat l'informe que la setmana passada es va donar a conèixer del Consell d'Europa. En contrast amb això, Puigdemont ha garantit que la Catalunya independent serà un estat amb "un model de país jurídicament sà, allunyat de males praxis, temptacions i riscos que podem veure encara al nostre entorn". "Volem fer-ho bé, volem un estat de dret, amb separació de poders, cosa que no com passa a l'Estat espanyol", ha etzibat, tot afegint que ara per ara "la independència judicial està atacada" a Espanya.

 

Comentaris