El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont anuncia que torna a Brussel·les per estructurar el Consell de la República
  • CA
El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont
El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont | ACN

 

El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dimecres que aquest cap de setmana tornarà a Brussel·les amb l’objectiu d’estructurar el Consell de la República. “Tornaré a Bèlgica, que és on jo em dirigia ara fa quatre mesos, quan em van detenir. Allà és on tenim la casa de la República”, ha afirmat Puigdemont, en referència a la residència de Waterloo. “Hem de continuar la feina d’abans de marxar a Finlàndia i desenvolupar activitats en línia a allò que va aprovar el poble l’1-O”. “No sé si trigaré 20 anys en trepitjar territori espanyol, però sé que no trigaré 20 anys en trepitjar territori català“, ha etzibat. Puigdemont ha fet aquestes declaracions en roda de premsa per explicar que torna a Bèlgica ara que ja ha finalitzat el seu procés judicial a Alemanya.

 

Puigdemont ha recordat que l’independentisme català continua disposat a escoltar l’Estat espanyol. “Sempre estem oberts a reunir-nos amb tothom“, ha afirmat, i ha lamentat que “l’Estat espanyol s’hagi reunit amb ETA però no amb els independentistes, que no hem utilitzat la violència”. El president a l’exili ha tornat a demanar al govern espanyol que expliqui quin és el projecte polític que té Espanya per Catalunya. “Ens agradaria coneixe’l”, ha assegurat. De totes maneres, ha valorat positivament el “canvi d’estil i llenguatge” del nou govern de Pedro Sánchez, tot i que ha avisat que ara cal passar dels “gestos” als “fets”. “El senyor Sánchez ha tingut els vots, també, del nostre grup parlamentari per poder ser investit, i el normal és que qui rep els vots d’algú, correspongui“, ha indicat.

 

125 dies a Alemanya

Han passat quatre mesos des de la seva detenció fins la roda de premsa d’aquest dimecres. De 25 de març a 25 de juliol. Concretament, 125 dies, assumint que serà aquest dissabte quan abandonarà el país. Durant aquest temps, el president ha passat per la presó de Neümunster i s’ha endinsat dins un procés judicial per resoldre l’euroordre emesa pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Finalment, el tribunal va rebutjar l’extradició de Puigdemont pel delicte de rebel·lió, però sí que pretenia entregar-lo per malversació. El magistrat espanyol, però, va rebutjar que li entreguessin el president només per aquest delicte, i va retirar l’euroordre. D’aquesta manera, doncs, Puigdemont és ara un ciutadà lliure excepte a territori espanyol.

 

Retirada del seu sou

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, va reconèixer aquest dimarts que Puigdemont i els altres cinc diputats que Llarena va ordenar que fossin suspesos no estan cobrant la seva retribució del Parlament. Artadi va explicar que aquesta decisió ha estat comunicada per la ‘oïdora de comptes’ de la Cambra catalana i que es va aplicar el 13 de juliol perquè va ser el dia en què el Parlament va rebre la notificació de la interlocutòria del Suprem en què es comunicava oficialment la suspensió de càrrec públic. Puigdemont, però, preguntat sobre aquesta qüestió, ha afirmat que “respecta” les decisions “del meu grup parlamentari”, tot i que ha acabat carregant contra Llarena: “És molt paradoxal que un diputat pugui votar però no tingui sou per fer-ho“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa