Puigdemont als alcaldes: "L'Estat amenaça perquè els fem por, i més que en farem"

Els alcaldes sobiranistes es comprometen amb l'1-O "fins al final", cedint locals i posant-se a disposició del Govern

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha emplaçat als alcaldes sobiranistes, reunits aquest dissabte en un acte a la Universitat de Barcelona, a mantenir ferm el compromís amb el referèndum malgrat les maniobres que pugui fer en contra l'Estat espanyol, del qual ha dit que actua mogut per la por: "Ens tenen por, del que podem dir, del que podem decidir", ha remarcat Puigdemont, tot afirmant que "no hi ha demostració més gran d'impotència davant les decisions que pugui prendre el poble". "Aquest no és un moviment de dalt cap a baix. Aquest és un moviment de baix cap a dalt i per això fem por i nosa, i més que en farem, perquè efectivament és un moviment transformador", ha afegit.

 

Puigdemont ha reiterat que l'actual procés és excepcional perquè "per primera vegada" es produeix "un moviment institucional transformador, que no ve de dalt a baix" i que precisament per això "paralitza".  "La resposta és l'amenaça perquè ens tenen por", ha insistit. En aquest sentit, ha dit als alcaldes que "en aquests tres mesos" que queden pel referèndum el paper dels ajuntaments "serà determinat" i els ha demanat que estiguin al costat dels Govern i dels ciutadans "tant els que estan a favor com els que estan en contra" de la independència.

 

El president tancava així l'acte que ha reunit a Barcelona a més de mig miler d'alcaldes de diferents formacions polítiques i procedències per expressar el seu suport "fins al final" al referèndum de l'1-O. Un suport que es materialitzarà, segons s'explica en la declaració que s'ha llegit durant l'acte, posant a disposició del Govern els locals per poder celebrar el referèndum. Durant l'acte, la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, ha anunciat que l'1 d'octubre es convidarà als pobles i ciutats agermanats arreu del món a venir a Catalunya per actuar com a "observadors" internacionals.

Lloveras ha dit que el d'aquest dissabte és "un acte de compromís del món local amb l'1-O". La presidenta de l'AMI ha subratllat que el món local vol "reiterar el ple suport al Parlament de Catalunya en la seva voluntat de fer possible l'exercici democràtic de donar veu a la ciutadania". En aquest sentit, ha insistit en què hi ha "plena disposició" dels ajuntaments a "col·laborar amb el Govern en tot allò que ens requereixi per tal que es pugui celebrar el referèndum amb la màxima normalitat". "En el moment de la convocatòria —ha dit Lloveras—, posarem a disposició del Govern els locals habituals on se celebren tots els certàmens electorals". La presidenta d'AMI ha afegit que "és el moment d'actuar en clau de país" i, per tant, "no ens farem enrere".

 

 

La declaració d'aquest dissabte l'ha llegit l'exalcalde de Cerdanyola del Vallès, Toni Morral, d'Iniciativa per Catalunya (ICV) entre 2003 i 2009. D'aquesta manera els organitzadors han volgut donar un cop d'efecte i enviar un missatge als 'comuns' que dubten sobre el seu posicionament respecte al referèndum. La declaració expressa el convenciment que "el món local estarà al darrere de la ciutadania per donar suport al referèndum, acompanyant les institucions del país per facilitar que el conjunt de la societat catalana pugui expressar-se lliurement i donar resposta" a la pregunta que se plantejarà. El text mostra el "ple suport a la voluntat del Parlament i el Govern" i els emplaça a "seguir avançant" fent tots els passos necessaris pel que fa a "l'organització, la convocatòria, la celebració i aplicació del referèndum". Els alcaldes asseguren que és "un compromís que només està supeditat a la voluntat majoritària" i que no es faran enrere "per cap entrebanc que pugui articular l'Estat en contra" de la celebració de la consulta.

La legitimitat que es deriva de "l'amor a les persones"

 

En l'acte també ha intervingut el vicepresident, Oriol Junqueras, qui ha defensat que "només hi ha una legalitat possible i que ens interpel·la, la que es deriva del principi democràtic, dels drets humans i el dret internacional, la que es deriva de l'amor a les persones". La legitimitat del referèndum ha dit Junqueras emana "del fet que estimem la gent i procurem dignificar-la, protegir i cobrir totes les seves necessitats". Per tant, ha afegit: "Només hi ha una legitimitat, que és aquella que assisteix a aquells que fan tot el possible per escoltar la veu de la gent, en contraposició hi ha un posició il·legítima, que és la dels que no volen que la gent parli i no els importa el que la gent pensa, vol o sent".

 

Comentaris