Puigdemont admet que el seu futur passa per "anys a l'exili" o "dècades a la presó"

"L'opció més realista és no tenir un pla per al futur", ha afirmat en una entrevista a la revista britànica 'Times Magazine'

 

El president Carles Puigdemont espera a Berlín la resolució final de la justícia alemanya sobre la seva extradició. Després que es comuniqués que no es veia delicte de rebel·lió i Puigdemont quedés en llibertat sense poder sortir del territori alemany, i havent passat 12 dies a la presó, ara s'espera el veredicte sobre el delicte de malversació de fons. No hi ha data fixada per conèixer la resolució, però hauria d'arribar no més enllà de les properes setmanes. Mentrestant, JxCAT estudia com gestionar els dies que falten fins al 22 de maig, data límit perquè el Parlament nomeni un president o presidenta de la Generalitat. Fins que el TC va anul·lar la candidatura de Puigdemont aquest dijous, JxCAT volia reformar la llei de la presidència per fer una investidura a distància. Però ara ja ha deixat clar que no forçarà la Mesa a desobeir, si bé no renuncia a aprovar la reforma de la llei en el proper ple dels dies 3 i 4 de maig. 

 

És en aquest context que Carles Puigdemont ha admès en entrevista a la revista britànica 'Times Magazine' que el seu futur passa per "anys a l'exili" o "dècades a la presó". "L'opció més realista és no tenir un pla per al futur. En el pitjor dels casos, seré extradit a Espanya i això significarà que el meu futur està clar: dècades a la presó. Si no, probablement passaré molts anys a l'exili", s'ha sincerat Puigdemont a la interviu concedida a la periodista Sally Williams "en un anònim pis de Berlín". De fet, el president de la Generalitat ha assenyalat que mai ha pensat entregar-se a la justícia espanyola. "A la presó esdevindria un ostatge sense llibertat d'expressió ni llibertat de moviments. I jo uso aquesta llibertat per defensar la nostra situació i denunciar l'actitud de les autoritats espanyoles", ha afirmat Puigdemont, descrit pel rotatiu anglès com "l'enemic número u d'Espanya". "No soc un fugitiu. No estic vivint una vida clandestina. Sóc un president, que m'he de reunir amb gent i actuar. No viure a la foscor", s'ha reivindicat el president destituït pel 155. 

 

"Des de l'exili podem actuar, pressionar. Si tots els membres del Govern fóssim a presó ningú parlaria de nosaltres", ha reflexionat en veu alta Puigdemont, tot recordant que hi ha integrants de l'executiu català i altres dirigents independentistes repartits per Bèlgica, Escòcia i Suïssa. El líder de JxCat ha assenyalat igualment que no esperaven una reacció repressiva "tan forta" –especialment l'1 d'octubre- per part de l'executiu de Mariano Rajoy. "De totes les possibilitats que contemplàvem, aquesta no era la més probable. Esperàvem que després de 40 anys de democràcia i essent membres de la Unió Europea hi hauria una nova generació política. Estàvem equivocats", ha lamentat Puigdemont, que també ha entonat el 'mea culpa' per la suspensió de la declaració d'independència el passat 10 d'octubre. "Tenia informació directa que s'obriria una finestra de diàleg polític si finalment no preníem cap decisió irreversible", s'ha justificat el 130è president de la Generalitat. 
 

 

"Jo sempre he prioritzat el diàleg com una eina per fer coses, i per això vaig posar en suspens (la DUI)", ha defensat Puigdemont. "Però va ser un error perquè mai hi haurà diàleg amb l'estat espanyol. I una setmana després, estàvem en una posició molt pitjor. Va ser un engany autènticament irresponsable per part de l'Estat", ha criticat el president destituït. Finalment, i sobre la seva situació personal, Puigdemont ha parlat de la dificultat d'estar allunyat de casa i de la família, especialment de la seva dona –Marcela Topor- i de les seves filles Magalí i Maria, de 8 i 10 anys. "No puc fer petons a les meves filles cada nit, no els puc explicar contes ... És impossible acostumar-se a aquesta situació", ha remarcat el 130è president de la Generalitat des d'Alemanya. Puigdemont puntualitza però que pot parlar amb elles molts vespres a través de FaceTime. "Les veig espantades, ho puc veure als seus ulls. Però estic tractant aquesta situació com a provisional", ha conclòs el president català. 

 

Comentaris