El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont a CSQP: “No esperarem una conjunció astral a Espanya per fer el referèndum”
  • CA

El president del Govern, Carles Puigdemont, ha dedicat la seva última intervenció en el debat de política general d’aquest dimecres al Parlament a respondre, replicar i sovint aclarir, el que havien dit els grups parlamentaris anteriorment. Amb una especial contundència, el cap de l’executiu ha reblat amb xifres i arguments els retrets previs de C’s, PP i PSC.

De fet, la nova correlació de forces del Parlament gràcies a la proposta del referèndum s’ha visualitzat també en la intervenció de Puigdemont. El president ha intentat deixar contra les cordes Inés Arrimadas, Miquel Iceta i Xavier García Albiol, el bloc antisobiranista. En canvi ha sigut més benèvol a l’hora de respondre Àngels Martínez i Albano Dante Fachin (CSQP), i Albert Botran i Benet Salellas (CUP). El bloc sobiranista ha marcat múscul aquest dimecres.

 

Tot i això, Puigdemont no ha deixat passar l’oportunitat de recordar a CSQP que l’aposta pel referèndum és ferma, i que el Govern tirarà endavant la consulta vinculant encara que l’Estat no l’acordi: “No ens demanin posar al congelador el referèndum fins que hi hagi una conjunció astral a Espanya que ens el deixi fer”, ha deixat anar. 

Puigdemont a retret a Arrimadas que s’hagi cregut “la seva pròpia propaganda”, i que hagi parlat del referèndum i d’independència, cosa que el president no ha fet en la seva primera intervenció. “La paraula referèndum avui l’han fet més vostès que jo, de fet jo no l’he dit. Vinguin amb els discursos menys prefabricats, i escoltin més el que tenim a dir-los”, li ha recriminat.

 

 

“Òstia!”

 

Un dels moments còmics de la intervenció de Puigdemont per respondre els grups parlamentaris ha estat quan se li ha escapat una paraulota en dirigir-se a Albiol. Aquest matí, el líder del PPC ha acusat l’independentisme de ser “gandul”. A això, el president del Govern hi ha replicat: “Quan vostè ha parlat de vagància… òstia! Se m’ha aparegut el senyor Rajoy”. Puigdemont ha hagut de demanar disculpes per la paraula que li ha sortit sense que ho pugués evitar.

  

“S’ha de tenir molta barra per dir que Espanya vol ajudar els catalans. Es pensa que la gent és curta?”, ha etzibat Puigdemont a Albiol, en un dels instants on el president s’ha exaltat més.

 

Les pensions, en perill

D’altra banda, el president català ha reconegut que la independència és “incerta”, però ha afegit que amb la situació actual no es resolen problemes estructurals, en una resposta a Iceta. “I vostè ho sap, perquè han governat i s’han relacionat molt amb Madrid”, li ha recordat.

 

A més, Puigdemont ha sentenciat que “les pensions estan amenaçades ara, i no es garantiran investint Rajoy”. El president ha aprofitat per recriminar que els socialistes puguin acabar investint el candidat del PP espanyol. “És l’estat espanyol qui posa en risc les pensions dels catalans”, ha conclòs Puigdemont.

Finalment, Puigdemont ha respost a la CUP que la gran fortuna de Catalunya que cal gravar és la de l’Estat espanyol que pertany als catalans. “Aquí ens hi trobaran i hi estarem d’acord”, ha assegurat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa