El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigcercós només donarà suport a Mas si “decideix des de Catalunya”
  • CA

El president d’ERC, Joan Puigcercós, ha ofert avui el seu suport al candidat Artur Mas en la seva proposta de sol•licitar conjuntament el pacte fiscal a Madrid. Ara bé, a diferència del debat a TV3 -quan li va exigir que a canvi es comprometés a convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya- aquesta vegada només l’ha advertit que si “Madrid ens tanca les portes, Catalunya haurà de decidir”.

“Nosaltres estem disposats a fer un intent més des de la via autonomista” , ha dit el republicà en referència al pacte fiscal, “però si Madrid ens tanca les portes hi haurà d’haver una reacció democràtica”.

I, en aquest sentit, Puigcercós, després que Mas hagués avisat ahir que només apostaria per la independència quan una majoria social la recolzés ha preguntat: “Vostè és subjecte, no és un observador, per tant, les majories s’han de buscar, que farà vostè per crear una majoria?”. I després de qualificar el candidat d’inconcret, ha acusat Convergència de fer servir aquest tema “d’esquer” electoral.

“Les decisions les hem de prendre des de Catalunya i vostè ha de decidir cap on ha de bascular, és a dir, si volen decidir cap a Madrid i creuar els seus interessos amb qui guanyi allà o bascular sobre Catalunya, perquè aquí amb ERC podrà treballar”, ha conclòs el republicà.

En el torn de resposta, Artur Mas ha recordat que CiU aposta pel dret a decidir “sense límits” però en aquests moments no pensa “portar el país a una ruptura interna”. “No plantegem ara els problemes que vindran, perquè si ho fem ara ens creem un problema intern a Catalunya i prefereixo administrar la tensió amb Madrid que un trencament a casa nostra”. “Totes les coses tenen la seva evolució”, ha afirmat.

Un discurs envellit

Per altra banda, Puigcercós ha criticat que una part del discurs de Mas contingués elements envellits com la confusió entre partit i país – ha posat com a exemple el paper que tindrà Josep Antoni Duran i Lleida al nou govern-, la confrontació entre la Catalunya urbana i les comarques, la confusió entre govern i país i la recuperació d’un model clientelar. I ha advertit: “Aquest país no pot tornar a l’any 2003 perquè el país i la societat ha canviat”.

Respecte aquesta crítica, Mas ha anunciat que està disposat a “aprofitar les potencialitats de tots els partits” fins i tot “dels expresidents com del senyor Montilla”. “El nostre govern vol ser ajudat per gent bona de país, encara que al final el govern haurà de decidir”, ha reiterat. I en defensa de Duran ha recordat que “més enllà que sigui de Convergència, és el polític més ben valorat per sobre de Zapatero, Rajoy i de jo mateix”.

Més transparència

Com a propostes ERC ha demanat a CiU que aposti per una administració més transparent amb la creació d’una llei d’accés a les dades, un pacte d’integritat i una central de compres, totes elles vistes amb bons ulls pel candidat.

Finalment Puigcercós ha agraït al candidat convergent que hagi reconegut la feina feta els darrers set anys després d’haver-lo menyspreat institucionalment i ha recordat a Mas que la confiança que s’ha de tornar a reconstruir entre els dues formacions es necessita temps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa