El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigcercós compara els catalans amb els jueus
  • CA

El president d’ERC, Joan Puigcercós, ha denunciat aquest dimarts que l’Estat vulgui que Catalunya sigui el “boc expiatori” de l’actual situació econòmica, com al llarg de la història ho han estat els jueus. “Els catalans serem la nova cortina de fum per tapar la seva incapacitat secular per donar cobertura a l’economia productiva?”, s’ha preguntat Puigcercós.

Després ha constatat que els jueus “van ser molt sovint la cortina de fum’ de ‘dèspotes’ i ‘règims’ que ‘pretenien amagar les fortunes dilapidades”. En un apunt al seu bloc, el líder d’ERC ha lamentat que ‘després de la festa ve la ressaca i volen que la paguin els catalans’.

Puigcercós ha assegurat que ·la història explica que quan molts nobles, burgesos o menestrals, i fins i tot les cases reials, s’arruïnaven econòmicament, el més pràctic era cercar un boc expiatori per tal de cercar un culpable a les seves desgràcies, desviar la seva impotència i de pas intentar no pagar allò que es devia”. Un paper que creu que han tingut “en bona mesura” els jueus, que “molt sovint van ser cortina de fum dels dèspotes, l’excusa sobre la qual es projectaven règims i actituds que avui qualificaríem de totalitàries i que pretenien amagar les fortunes dilapidades”.

‘Els catalans serem la nova cortina de fum per tapar la seva incapacitat per secular per donar cobertura a l’economia productiva?’, ha afegit, o ajudar a sectors com la indústria, el turisme o l’agricultura, ‘en lloc de mantenir i alimentar monopolis d’activitats regulades, de no demanar responsabilitats als equips de bancs i caixes i de deixar l’emprenedor a la intempèrie’. Puigcercós creu que ‘Espanya fallida’ i que ‘ho sap tot Europa’ i que ara, ‘després de la festa ve la ressaca, i volen que la paguin els catalans’.

“Els catalans serem la nova cortina de fum per tapar la seva incapacitat per secular per donar cobertura a l’economia productiva?”, ha afegit, o ajudar a sectors com la indústria, el turisme o l’agricultura, “en lloc de mantenir i alimentar monopolis d’activitats regulades, de no demanar responsabilitats als equips de bancs i caixes i de deixar l’emprenedor a la intempèrie”. Puigcercós creu que “Espanya fallida” i que “ho sap tot Europa” i que ara, “després de la festa ve la ressaca, i volen que la paguin els catalans”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa