El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
PSOE i Podemos rubriquen un govern de coalició que combini “experiència i valentia”
  • CA

Veto a Pablo Iglesias aixecat. “Allò que a l’abril s’havia convertit en una oportunitat històrica, després va ser una necessitat històrica”, ha dit Pablo Iglesias, en anunciar un acord de coalició que “combinarà l’experiència del PSOE i la valentia d’Unidas Podemos”. El líder de Podemos, el primer a intervenir en una compareixença conjunta amb Pedro Sánchez en una sala del Congrés dels Diputats, ha demanat “calma” per esperar a veure els termes de l’acord, que es treballarà en les properes setmanes abans de la investidura. 

Pedro Sánchez ha pres la paraula en segon lloc: “Els espanyols han parlat i nosaltres hem de traduir la seva voluntat”. “L’acord que presentem no va ser possible a les anteriors eleccions, som conscients de la decepció que va suposar per als votants progressistes, però en tot cas el projecte polític és tan il·lusionant que supera les diferències”, ha dit el líder del PSOE. Ha explicat que el document signat recull les línies polítiques del nou executiu, que serà “rotundament progressista perquè treballarà per al progrés d’Espanya”. Ara bé, ha remarcat que “l’odi i la confrontació entre espanyols no tindran cabuda” en el nou executiu. 

Sánchez, que serà el president i tindrà de número dos Pablo Iglesias, necessitrà el suport d’altres forces polítiques que permetin la investidura, però també “una estabilitat parlamentària durant quatre anys”. Amb 155 escons, necessitaran el suport de forces minoritàries com el PNB i CC, però també l’abstenció d’ERC. “Espanya necessita un govern sòlid, i els espanyols han parlat ja”. 

Ciutadans, amb 10 escons, no tindrà la clau ni del bloqueig ni de la investidura. I per altra banda, queda així descartat el gran pacte d’Estat PP-PSOE que s’havia apuntat després del fracàs de les negociacions entre PSOE i Podemos el 28-A.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa