El PSOE ha tornat a guanyar les eleccions espanyoles, però la jugada no li ha sortit bé a Pedro Sánchez. La repetició electoral no l’ha fet millorar els resultats del passat 28 d’abril, sinó just al contrari. Els socialistes han perdut tres diputats al Congrés dels Diputats (passant de 123 a 120) i, en canvi, ha pujat considerablement l’ultradreta, que lidera Santiago Abascal (de 24 a 53 escons), i que ha aconseguit situar-se com a tercera força. També ha pujat el PP, que ha aconseguit 21 diputats més (passant de 66 a 87), però, en canvi, Ciutadans s’ha enfonsat -amb només 10 diputats la formació d’Albert Rivera ha estat superada per ERC, que n’ha tret 13-.

Així les coses, l’amenaça de bloqueig a Espanya persisteix, i Pedro Sánchez tindrà serioses dificultats per aconseguir formar govern. El bloc de l’esquerra estatal supera al de la dreta, però no és suficient per formar govern. PSOE i Unidas Podemos (35 diputats) no sumen, ni tan sols si s’afegeix a Más País, el partit d’Íñigo Errejón, que era la primera vegada que es presentava a les eleccions generals, i que ha aconseguit tres diputats. Les tres forces d’esquerra sumarien 158, però la majoria està en 176, així que necessitarien d’altres formacions per assolir la majoria. Tampoc sumaria el bloc de la dreta, ja que la suma de PP, VOX i Cs assoliria els 149 escons. 

En canvi, sí que seria possible que Sánchez fos investit president amb l’ajuda d’aquestes tres formacions d’esquerres més ERC i JxCat, arribant als 179 diputats. Una altra possibilitat per Sánchez seria aconseguir els vots dels populars, però Pablo Casado ha insistit en nombroses ocasions durant la campanya electoral que no faria president al candidat socialista.

VOX: la gran sorpresa del 10-N

El partit de Santiago Abascal ha estat el gran beneficiat de la repetició electoral. L’ultradreta ha aconseguit més que duplicar els seus escons al Congrés, passant dels 24 que va aconseguir en els darrers comicis als 52 actuals que ha assolit aquest diumenge. Superant la barrera dels 50 diputats, VOX tindrà capacitat ara per recórrer totes les lleis “contràries a l’ordre constitucional, la unitat i els drets i les llibertats dels espanyols”, tal i com ha avisat el partit d’extrema dreta.

Ciutadans: enfonsament aclaparador

Els resultats de Ciutadans han estat absolutament demolidors. El partit d’Albert Rivera ha perdut 47 diputats, passant de 57 escons a només 10. Tant és així, que s’han vist superats per ERC, que ha tret tres diputats més que la formació taronja. Aquesta gran pèrdua d’escons també l’ha patit Ciutadans a Catalunya, on ha baixat dels 5 escons de l’abril passat, a 3. 

ERC guanya a Catalunya

ERC repeteix victòria electoral a Catalunya. Tot i que els republicans han perdut 2 escons, i passen així de 15 a 13. Per la seva banda, el PSC consolida la segona posició i manté els 12 diputats de l’abril. Junts per Catalunya ha conseguit millorar els resultats i ha passat de 7 a 8 diputats. D’aquesta manera, desempata amb En Comú Podem, que ha quedat quarta. El partit que encapçala Jaume Asens mantindria els 7 diputats de l’abril, seguida de la CUP que obtindria 2 diputats en el primer cop que la formació anticapitalista es presenta a uns comicis espanyols.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa